Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gungner - en pricksäker spjutspetskör

/

Gungner är Odens spjut som alltid träffar rätt. Och en kör bör ju också träffa rätt - om man talar om toner.

Annons

Att Sundsvalls studentkör fick namn efter en fornnordisk guds vapen beror i grunden på att Kårhuset, studenternas eget hus, har fornnodiska salsnamn. Vid en av de första konserterna kören gav hade olika förslag kommit upp, och publiken fick rösta. "Gungner" blev kanske en tillönskan om säkerhet i tonträff.

I nationalromantiken, där den svenska studentsången föddes, ingick också det fornnordiska för att förse landet med ett krigiskt och heroiskt förflutet. Så namnet passar på flera sätt.

Studenttiden är kort och därför är det hög omsättning på sångare i Gungner. När Mittuniversitet rekryterar färre studenter märks det i kören, likaså att den allmänna trenden går mot fler distansstudenter. Och att arbetsbelastningen ökar.

– Vi kunde vara 40 på hösten och 25 kvar på vårkanten. Vissa höstar var halva kören ny och de gamla sångarna fick traggla Studentsången en gång till, minns förste körledaren David Bodin.

Ändå har det funnits en kontinuitet i 20 år. Även om man tar in poppigare låtar i repertoaren känner man stort ansvar för de akademiska traditionerna och den tunga svenska studentsångartraditionen. Sundsvall är ung som akademisk ort och studentsång har inte samma plats som i de gamla universitetsorterna Uppsala och Lund. Men Gungner vill ge den en skjuts framåt.

– Vi vill ha en blandad repertoar. Men vi vill absolut ta tillvara den traditionella studentsången, säger körens ordförande Marcus Nilsson.

Gungner ger vår- och julkonserter, luciamorgon och förgyller universitetets ceremonier. Nästa år finns också planer för studentsångarhögtiden framför alla, Valborg.

Då snackar vi tradition.

Mer läsning

Annons