Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julstämning med Tonicakören

/

Betlehemskyrkan: Julkonsert med Tonicakören & solisterna Tomas Rexener, Linde Jonsson

Annons

Det lackar mot julen som är vår mest orubbliga tradition där maten, drycken och musiken ska vara som det alltid varit. Att hålla på traditionen är viktigt, så från den första advent och fram till den stora dagen, då han med skägget och säcken anländer kan man njuta av diverse julkonserter i konsertlokaler, hembygdsgårdar och kyrkor med flera ställen.

En kör som håller stenhårt på traditionen är Tonicakören som i söndagskväll med solisterna Linde Jonsson och Tomas Rexener bjöd på sin traditionella julkonsert i en välfylld Betlehemskyrka. 1976 startade den glade dansken Erik Vagn Christensen Tonicakören. Körens motto var att ha kul och roa publiken med lättillgänglig musik. Dessa kriterier har genom åren levt vidare och idag är det ledaren Gun East som ser till att de efterlevs. Men det hindrar inte att också bjuda på lite tyngre saker som julmusiken har att erbjuda. Hon har verkligen satt sin prägel på kören som idag låter bättre än någonsin. Sångglada strupar som ger järnet för att nå ut med sina glädjefyllda toner.

Den första av de två konserterna inleddes med att Betlehemskyrkans pastor Ulrika Hagevi läste en för tillfället passande dikt om advent med innehållsrika och tänkvärda ord att ta till sig innan det musikaliska fick ta över. Vi fick ta del av ett varierat program som inleddes med Adventshymn där kören och solisterna genast lade ribban på en behaglig nivå. Fortsättningen på programmet varvade kända och mindre kända melodier. Församlingen fick också tillfälle att sjunga med kören i Nu tändas tusen juleljus och Vid Betlehem en midvinternatt.

Tomas Rexener är vanligtvis ett av ankarna i Lönnås Kammarkör. Han är begåvad med en fantastisk röst som han i bland annat Jul, jul strålande jul och O Helga natt visade från sin allra bästa sida. Han sjunger oansträngt med ledig frasering i fin harmoni med kören. Sammaledes gjorde den för mig nya bekantskapen Linde Jonsson i bland annat Py Bäckmans Sprid ditt ljus och Andrew Lloyd Webbers Pie Jesu. Ett riktigt höjdarnummer var Tomas och Lindes duett i En bön. Då fuktades många ögon.

För det perfekta kompet stod Robin East piano, Kenneth Grannas bas och Ulf Wickberg trummor.

Ulf förstärkte också emellanåt körensemblen med trumpettoner.

Den trevliga och stämningsfulla julkonserten avrundades på ett utmärkt sätt med julklassikernas klassiker Stilla natt som en av körmedlemmarna också teckentolkade.

Mer läsning

Annons