Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kjell Lönnå firar med Sångsvall-helg

/

Ska de 80 åren firas så ska det ske med sång.
Så tänkte Sundsvalls och Sveriges store körprofil Kjell Lönnå, nybliven jubilar. Och helgen den 16-18 september är det dags för körfestivalen Sångsvall.

Annons

"Sångsvall" var Sundsvalls smeknamn i medierna när Kjell Lönnå, med eller utan körer, syntes i TV var och varannan vecka under 80- och 90-talen. Nu får namnet också sammanfatta nästa helg, när körsången gör en extrainsats i Sundsvall.

Kjell Lönnå, som fyllde 80 år i juli men gör sitt officiella firande nu, inleder med en konsert i Tonhallen på fredagen, där hans tre körer visar upp sig: Sundsvalls Kammarkör, KFUM-kören och Kören Confetti.

– De sjunger en halvtimma var, och då får jag också chans att berätta för publiken hur jag jobbar med de olika körerna, säger han.

För körer är olika i inriktning, stil, musik och klanger. Det blir ytterligare betonat under lördagen, som rymmer två körkonserter i Tonhallen: Vox Viva, en liten duktig kammarkör under ledning av David Bodin, och Spectra Gospel, en stor kör som ägnar sig uteslutande åt den svängiga gospeln, och leds av Ulrica Wendle.

– Jag bad dem vara med, och jag har bett fler också som tyvärr inte kunde. Damkören Ceciliae Vokalensemble till exempel, och flickkören Florus Chorus, säger Kjell Lönnå.

Oberoende av honom och hans födelsedagsfirande, men lämpligt nog inplanerad samma helg, är en stor sångarsammankomst i GA-kyrkan på söndagen, då 250 körsångare från trakten kommer samman i en folklig körmässa av Alf Hambe och Hans Kennemark. Den leds av Pernilla Backlund och Lars Lind.

– Kanske kan detta vara ett embryo till en återkommande körfestival, säger Kjell Lönnå.

Även om begreppet Sångsvall är nära förknippat med honom så betonar han att Sundsvalls körliv, liksom den kommande helgen, är mycket mer vittomfattande.

– Sundsvall är verkligen en körstad; det är tätt mellan körerna och vi har många duktiga sångare och körledare. Jag har hållit på i 62 år och jobbat med kör, men det finns också många andra som arbetar med stämsång, och en lång rad körer som med framgång musicerar i vår stad, säger Kjell Lönnå.

Läs mer: Sveriges Mr Körsång fyller 80

Mer läsning

Annons