Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Latinamerika tema för kammarmusikfestivalen

/
  • Opera sing-along börjar bli en tradition i Sundsvalls Kammarmusikfestival. I år leds den av lärare och eventuellt elever från Härnösand Summer Opera Academy.
  • Gabriella Pace.

När GA-församlingen för femte sommaren i rad presenterar Sundsvalls Kammarmusikfestival blir det med ett tema.
Latinamerika kammarmusik blir huvudfokus för de tolv konserterna.

Annons

Kontinenten Latinamerika är inte bara folkmusik - här finns och har funnits ett betydande komponerande av konstmusik, från barocken till våra dagar. Några av årets konserter presenterar enbart den, andra blandar med traditionell europeisk.

I år inleds festivalen den 10 juni av Nordiska Kammarensemblen som lovar en nordiskt eldig tolkning av kända och okända tonsättare som Piazzolla, Ginastera, Orrego-Salas och Gardell.

Svängigt blir det garanterat också när Ensemble Villancico (13 juni), den enda svenska ensemblen som specialiserat sig på latinamerikansk barockmusik, intar kyrkan med sång, dans och spel.

Till Sundsvalls egen Artnok String Quartet (12 augusti) har man beställt tre nya verk som uruppförs vid konserten. Patrik Källström, Peter Pontvik sant Ylva Bentancor tar sig an var sin rytm, tangon, malambon och candomben.

– Det är nytt att vi beställer musik; en annan nyhet är de öppna masterclasserna, säger festivalledaren Yamandú Pontvik.

Publik är alltså välkommen när Brasilienfödda sopranen Gabriella Pace och pianisten Carla Romaniuk undervisar den 16 juni, samt till ett samarbete med Schymbergsgården den 14 augusti. Då undervisar Ann-Sofie von Otter och pianisten Simon Crawford Phillips.

Gabriella Pace, som verkar som operasångerska i Köpenhamn, ger romansafton den 17 juni med Uruguayfödda Carla Romaniuk. Pianisten Tania Naranjo (24 juni) kommer från Chile och möter i konserten finska accordeonisten Minna Weurlander.

– De spelar både egen musik och latinamerikansk, säger Yamandú Pontvik.

Nordiska Kammarorkesterns konsertmästare Jonas Lindgård har format en trio med violin, kontrabas och bandoneon, och den 1 juli bjuder de på tango. Saxofonisten Jackson C Crawford återkommer, nu med latinamerikansk klassisk saxofonmusik, och flöjtkvartetten Sirena (15 juli) leker och improviserar till en visuell och scenisk föreställning.

Den 22 juli kommer australiensiska stråkkvartetten Flinders Quartet.

– Det är troligen den enda gruppen som inte spelar något från Latinamerika. I stället är den specialiserad på nordisk musik, säger Yamandú Pontvik.

Två unga Sundsvallsmusiker, oboisten Erik Mårtensson och harpisten Linnea Lemon, spelar den 5 augusti och den 29 juli blir det barock med musiker från Göteborg; countertenor, stråkar och cembalo.

Den huvudsakliga lokalen för konserterna blir som vanligt Kyrkans Hus, men de två första och den sista hålls i GA-kyrkan, där inte minst den numera traditionella, avslutande opera sing-along-konserten beräknas dra stor publik. Kyrkans hus får inte ta in mer än 150 personer, så det är en god idé att vara ute i tid.

– Och som vanligt är vi stolta över att kunna bjuda på alla konserter gratis. Det är tack vare kyrkoavgiften, säger Yamandú Pontvik.

Alla konserter och evenemang:

10 juni - A fuego nordico (Nordiska Kammarensemblen)

13 juni - Early World Music med Ensemble Villancico

16 juni (kl 13 - 16) Öppen masterclass med Gabriella Pace och Carla Romaniuk

17 juni - Arior och romanser med Gabriella Pace, sopran, och Carla Romaniuk, piano

24 juni - Tania Narano, piano, och MInna Weurlander, accordeon

1 juli - Tango med Trio Bandarco

8 juli - Latinamerikansk saxofonmusik med Jackson C Crawford och Otto Ratz

15 juli - Flöjtkvartetten Sirena

22 juli - Flinders Quartet från Australien

29 juli - Barockmusik med countertenor och instrument

5 augusti - Erik Mårtensson, oboe, och Linnea Lemon, harpa

12 augusti - Artnok string quartet

14 augusti (kl 13 - 15) Öppen masterclass med Ann-Sofie von Otter

19 augusti - Opera sing-along

Alla konserter börjar 19.00

Mer läsning

Annons