Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mångsidig konsert livades upp med nyskrivna verk

/
  • Patrik Källström på andra violin hade skrivit ett av de nya verken.

Onsdagskvällen bjöd på en konsert utöver det vanliga. Det var livligt och oväntat, men också lite väl ombytligt. Tre verk uruppfördes under kvällen och var i de bästa stunderna helt magiska.

Annons

Som vanligt var Kyrkans hus fylld till brädden av förväntansfulla besökare som ville höra mötet mellan Norden och Latinamerika. Denna kväll skulle dessutom tre nyskrivna verk spelas upp för första gången. Åhörarna blev inte besvikna.

Artnok string quartet från Sundsvall bjöd på en uppvisning fylld av annorlunda speltekniker och oväntade vändningar. Per-Gunnar Hedström på cello satte hela tiden rytmen och gav konserten ett underligt, men medryckande och härligt gung. Samtliga musiker visade sin briljans och det gick aldrig att veta vad som väntade härnäst. Det var härligt, men ibland hann musiken inte sätta sig eftersom det var så ombytligt.

De nyskrivna verken var ett fantastiskt inslag i konserten. Peter Pontviks "Malambeano" bjöd på dramatik och var eldigt dansant med de skarpa tonerna från violinerna.

Patrik Källström visade än en gång prov på sin komponerarbegåvning. Hans mörka och hotfulla "Tango Macabre" var strålande. Cellons mäktiga och suggestiva toner satte sig över de andra stråkinstrumentens svaga och darrande melodi på ett fantastiskt vis.

Det blev en kväll som hela tiden överraskade, allra bäst när de mörka, hotfulla tonerna tog över.

Mer läsning

Annons