Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Märta Tikkanen gäst i promenadkonsert

/

Författaren Märta Tikkanen gör sig ofta påmind i Sundsvall.
2011 talade hon vid Kulturmagasinets 25-årsjubileum. Nyss satte Teater Västernorrland upp hennes "Århundradets kärlekssaga". På torsdag gästar hon Nordiska Kammarensemblens promenadkonsert.

Annons

När Nordiska Kammarensemblen bjuder till den årliga promenadkonserten finns alltid en "hemlig" gäst. Till torsdagens finska musik ville man gärna koppla Märta Tikkanen. Hon som rörde upp himmel och jord när hon 1975 skrev om våldtäkt i "Män kan inte våldtas" och trampade på ömma tår även när hon berättade om makens alkoholism i "Århundradets kärlekssaga". Hon som skildrar livet och relationerna, som "inte skriver sig bort från problemen utan genom dem", som hon säger själv.

Just därför funderar hon över vad hon ska berätta om på torsdag. Musiken är glad och hon skriver gärna om det svåra, som i diktboken "Arnaia kastad i havet".

– Där finns en förälskelse som inte är besvarad, en brist på kärlek som man är tvungen att svälja och som drabbar alla någon gång i livet. Men det är intressant att det finns en motsägelse, ett frågetecken. Både musik och litteratur är ju subjektiv och man upplever dem på olika sätt, säger hon.

Även om livet för henne "bara har drällt av böcker att skriva" skriver hon inte på något just nu. Men efter besöket i Sundsvall ska hon åka ut i skärgården igen och sätta sig och "glo på havet" och se om något dyker upp,

– Det finns alltid saker att skriva om. Men det svåra är att hitta in i ett material och hitta berättelsen som bär upp de känslor och stämningar som det handlar om, säger hon.

Promenadkonserten är som vanligt 4 X 40 minuter lång med pauser mellan etapperna och början 17.00 i Stadshuset.

Mer läsning

Annons