Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orkesterföreningen säger välkommen hem

/
  • Här pågår repetitioner inför lördagens konsert med orkesterföreningen. Lydia Holmlund återvänder som solist och spelar Carl Maria von Webers första klarinettkonsert.
  • Lydia Holmlund på klarinett är solist vid Sundsvalls orkesterförenings konsert på lördag.

Sundsvalls Orkesterförening fortsätter att lyfta fram unga begåvningar med lokal förankring. Vid höstkonserten på lördag är det musikstuderande Lydia Holmlund som återvänder till orkestern som solist på klarinett.

Annons

Sundsvalls Orkesterförening fyllde 100 år för två år sedan. I 102 år har föreningen varit ett nav inom Sundsvalls klassiska musikliv. Föreningen hette tidigare Sundsvalls Symfoniorkester och dagens orkesterförening är en rak fortsättning av den verksamheten.

På lördag är det dags för den årliga höstkonserten, som är förlagd till GA-kyrkan i Sundsvall med kyrkan som medarrangör.

Elever och lärare från Kulturskolan plus yrkesmusiker ska framföra konserten och repetitionerna pågår. Det är 33 personer i orkestern den här gången.

– Det har blivit en tradition att vi arrangerar en årlig konsert på våren och en på hösten. Det är populärt och efterfrågat och vi försöker få med unga lovande solister från Sundsvall, säger Björn Barkå, ordförande i orkesterföreningen.

Den här gången har man bjudit in Lydia Holmlund att vara solist på klarinett. Lydia är 23 år och uppvuxen i Sundsvall. Hon är fostrad i Sundsvalls kulturskola och gick sedan vidare till Ingesunds musikskola. Nu går hon tredje året vid musikhögskolan i Malmö med inriktning på klarinett.

Hon har tidigare spelat med orkesterföreningen, mest som en i gruppen. Men 2010 spelade hon Mozarts klarinettkonsert med orkestern, då hon och tre andra unga solister lyftes fram i en konsert. Den här gången är hon ensam solist.

– Det känns jätteroligt att få komma hem och spela. Det blir mitt största framträdande hittills som solist, konstaterar Lydia Holmlund.

Lydia har i god tid fått fundera och välja ett lämpligt stycke för klarinett. Valet föll på Carl Maria von Webers första klarinettkonsert i f-moll.

– Det är ett av mina favoritstycken. Det är vackert men inte så lätt att spela, så det är bra att jag får repetera med orkestern tre gånger innan konserten, säger Lydia.

Lydia har under hösten vikarierat några veckor i Helsingborgs Symfoniorkester. I övrigt tar musikpluggandet och spelandet vid skolan all tid och kraft. Till våren ger hon examenskonsert och sedan vet hon inte vad som händer.

Dirigent vid konserten i GA-kyrkan på lördag är Eva Lauenstein. I övrigt på programmet står Intermezzo ur En Midsommarnattsdröm av Mendelssohn samt Beethovens andra symfoni.

Mer läsning

Annons