Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pampigt och värdigt avslut

/

Sista konserten för Sundsvalls kammarmusikfestival bjöd på en sångfest där både sångare och publik fick ta i från tårna och sjunga ut.

Annons

Ibland är det otroligt vad vi kan åstadkomma med våra röster. Redan under uppsjungningen innan konsertens början rungade publikens sång upp mot kyrktaket högt där ovanför. Men sedan var det dags för operasångarna att visa prov på vad en tränad röst kan göra.

Med tolv olika nummer, i olika konstellationer, bjöds publiken på förstklassig opera. Verk av bland annat Bizet, Rossini och Mozart framfördes under kvällen och det var även möjligt för publiken att sjunga med i refrängerna på utvalda nummer.

Först ut var Raymond Ayers som sjöng "Largo al factotum" av Rossini. Det var förståeligt att publiken inte ombads att sjunga med i numret eftersom låten är riktigt svårsjungen. Men Ayers fick den tungvrickande italienskan flyta fram som att det var den enklaste saken i världen.

Anna Hanning, i Mozarts "Der hölle rache", bjöd på en annan sorts sång. Flertalet gånger under konserten sjöng hon så ljust att sången blev nästintill övernaturlig. Magnifikt.

Tyvärr tog inte allsången vid alla gånger, men Martin Lissel bjöd på ett fint nummer av "Toréador" och fick i gång publiken en stund.

Pianisterna Andrej Hovrin och Kanako Nakagawa ackompanjerade på ett perfekt vis, tillbakadraget ibland och storslaget i nästa stund.

Kvällen bjöd på många fina stunder, men det bästa var nog variationen: Sång på flera olika språk, duetter och solonummer från baritoner, tenorer, mezzosopraner och sopraner.

Jean-Ronald LaFond avslutade med Gustav Nordqvists klassiker "Till havs". Det var först då som allsången kom i gång på allvar. Det var en upplevelse att höra hur sången ljöd, främst med LaFonds sträva och karakteristiska stämma, men också från publiken.

Allsången var en perfekt avslutning på en festivalsäsong som bjudit på många fina musikstunder och lyft fram härlig, latinamerikansk kammarmusik. Nu är det bara att vänta in nästa års konserter som ska ha temat germanska tonsättare. Det kommer bli intressant att höra.

Mer läsning

Annons