Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siv Wennberg - vår egen primadonna

/
  • Siv Wennberg på besök i barndomskvarteren i Timrå.

Medelpad har två hovsångerskor.

Annons

Den ena är Hjördis Schymberg från Alnön, Stockholmsoperans ledande lyriska sopran och koloratursopran under 30-, 40- och 50-talen; avliden vid 99 års ålder 2008. Den andra har vi kvar: Siv Wennberg från Bergeforsen, utnämnd 1994 och även hon i många år hemmahörande på Stockholmsoperan, som hon tog farväl från 1998. Tidigare förekom hon flitigt i tv och därmed i det allmänna medvetandet, där hon kärleksfullt kallades "Sivan Divan." Men än i dag är hon aktiv sångerska och uppträder gärna på hemmaplan, som till exempel i Sköns kyrka på söndag.

Hjördis Schymbergs namn hålls vid liv inte minst tack vare aktiviteterna i hennes Schymbergsgård. Men nu påminns vi också på flera fronter om Siv Wennberg. Förutom det stundande konsertbesöket kom nyligen den fjärde skivan i serien "Siv Wennberg - A great primadonna"; liveinspelningar utgivna av Sterlings förlag. På den första skivan sjunger hon romanser med Jan Eyron vid pianot; de följande två är inspelningar av hela operaföreställningar, "Tristan och Isolde" samt "Die Frau ohne Schatten" där hon bland annat sjunger med Birgit Nilsson.

Den fjärde, nykomna, bjuder arior, duetter och scener av de kompositörer som gav henne favoritrollerna, den mäktige Wagner, den melodiskt genialiske Verdi, den smäktande Puccini och den tuffe Richard Strauss. Det är läcker operamusik ur Aida, Nebukadnessar och Othello; Den flygande holländaren, Tannhäuser, Siegfried och Valkyrian; Tosca, Elektra och Salome. I följeboken berättar hon om sitt liv. Och när hon sjunger låter det helt enkelt skitbra.

Hon klingar klart, solitt som malm. Hon är böjlig, tänjbar, flexibel; underbar i pianissimon som i Sentas ballad ur Den flygande holländaren och ändå med stor kraft - det höga c:et bara glänser - och hon fångar operans stora känslor med ett utspel lika intensivt som hennes personlighet. Hon är djupt musikalisk och sjunger rent, vilket inte alla gör, och hon är trots kraftprestationerna alltid njutbar att lyssna till, vilket man inte kan säga om alla stora sångare i varje stund.

Förmodligen är hon den enda som "kom till Ackis som en mycket bra pianist och gick ut som en mycket bättre sångerska", som hon själv säger. På Ingesunds förberedande utbildning kvalade hon inte ens in i kören; i stället spåddes hon en fin framtid som konsertpianist. Men sångläraren Arne Sunnegårdh lockade fram den dramatiska sopran som 1972 gjorde debut på Stockholmsoperan i "Valkyrian", där också bland andra Birgit Nilsson, Margareta Hallin och Helge Brilioth sjöng. "Hinweg, hinweg" från den föreställningen finns med på skivan, som blandar upptagningar från 1971 till 1992.

Siv Wennberg har uppträtt på Deutsche Oper i Berlin, på Covent Garden, på Bolsjoj; hon reste till USA med Sixten Ehrling. Hon gästspelade utomlands men gick inte på totalexport som många andra svenska sångare och hindren lär knappast ha legat i sångkonsten. Hon ger själv ledtrådar - operans värld är komplicerad med många viljor och ambitioner som ibland kolliderar. Mer i ämnet kommer säkert i de memoarer som hon planerar att ge ut inom kort, och vad kan passa bättre än att lyssna på dessa skivor jämsides med läsningen.

Som sagt: Siv Wennberg sjunger svenska romanser i Sköns kyrka, inbjuden av Schymbergsgården, den 7 juni 18.00 med Anders Wadenberg vid flygeln. Även om det är allra svårast att bli profet just i sin hemstad är det just en legend vi får höra, så passa på. En av våra svenska storsångerskor, självklar med namn och stjärna den dag Storgatan i Sundsvall förvandlas till en Walk of Fame.

Mer läsning

Annons