Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stöde firar tio år med gammalt och nytt

/
  • Hiyoli Tagawa samt återvändarna Byol Kang och Veronika Fuchs är några av musikerna i årets kammarmusikvecka.

Stöde Kammarmusikvecka fyller tio år.
I programboken finns både nya och gamla bekantskaper - och formen behåller man som förut.

Annons

Under tio år hinner man skapa traditioner, och när Stöde Kammarmusikvecka om ett par veckor drar i gång sin tionde upplaga blir det i en form som publiken har lärt sig att känna igen.

– Det blir lite högtidstal och sådana saker, men i övrigt är det svårt att ändra på ett koncept som man tycker om, säger Hans-Eric Åkerstedt i projektgruppen.

Som vanligt är grunden de gästande kammarmusikerna som konstnärlige ledaren Lars Jönsson samlar ihop ur sin stora bekantskapskrets i Tyskland med omnejd. Jubiléet till heders blir det ett kärt återseende för publiken när flöjtisten Veronica Fuchs, som deltog under de första åren, dyker upp.

– Det har funnits starka önskemål om att Veronica ska komma tillbaka, och nu till jubiléet är det självklart att hon ska göra det, säger Hans-Erik Åkerstedt.

Från förra året återvänder de pigga ungdomarna Byol Kang, violin, och Charles Antoine Deflot, cello, som får sällskap av nykomlingarna Solenne Paidassi, violin, och Hiyoli Togawa, altviolin. Sundsvalls egen pianist Mona Kontra är också en återvändare och till jubileumsåret ansluter också Nordiska Kammarorkestern, som själv firar 25 år, samt dirigenten Emil Eliasson.

– Men det är bara stråksektionen som kommer; hela orkestern får inte plats i kyrkan, säger Hans-Erik Åkerstedt.

Orkestern ger dels en konsert tillsammans med Lars Jönsson och hans kammarmusiker, dels en med jazztrion Ensemble Tri, där en annan av musikveckans kändisar återvänder: Libor Sima, som både är orkesterfagottist och jazzsaxofonist.

Enligt konceptet innehåller veckan inte bara kammarmusik utan också något för familjen, för folkmusikälskarna, dragspels- och jazzvännerna. Familjen får sitt med minimusikalen "Snårpan och Den hemliga manicken" under den likaså traditionella hemvändardagen då lokala förmågor från Stöde visar upp sig. Jazzdiggarna kan förutom Ensemble Tri lyssna till Filip Jers trio.

För folk- och världsmusikpubliken spelar Stockholm Lisboa Project programmet "Fado, polska och beyond" och gruppen "Den Flygande Bokrullen bjuder på "Klezmer, svett och glädjetårar". I den sedvanliga orgelkonserten trakterar Duo Tängmark såväl orgel som sång och piano, och Jörgen Sundeqvist ger en påminnelse om Ådalens dragspelskungar.

Kammarkonserterna följer som vanligt olika teman; "Nordiskt", "Människor, minnen, myter och musik", "Hollywood!" och "Watermusic" är årets titlar och under dem har Lars Jönsson stoppat in såväl kända som okända tonsättare. Kammarmusikveckan pågår 27 juli - 1 augusti och jubiléet till ära hålls lite fler programpunkter än vanligt. Hela programmet finns på www.stodemusikvecka.se

Mer läsning

Annons