Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storslagen invigning på musikfestival

Sundsvalls Kammarmusikfestival invigdes på onsdagskvällen i Gustav Adolfs kyrka med en pampig konsert signerad Nordiska Kammarensemblen. Det latinamerikanska temat lyste igenom och ibland kändes det som att tonerna dansade tango med varandra.

Annons

En gedigen skara åskådare begav sig till Gustav Adolfs kyrka den ljumna försommarkvällen för att se när Sundsvalls Kammarmusikfestival invigdes. Nordiska Kammarensemblen, tillsammans med pianisten Mona Sandström Kontra, bjöd på en härlig blandning musik av storheter som Ástor Piazzolla och Alberto Ginastera, samt ett stycke av Patrik Källström – som är med i Nordiska Kammarorkestern.

Klädda i svart med röda detaljer tog Nordiska Kammarensemblen plats och inledde med korta duetter. Första duetten var en härlig dans mellan violin och piano där tonerna från de två instrumenten nästintill fäktades med varandra. Nästkommande duett var med oboe och cello där oboens lätta och flyktiga toner dansade över cellons mer melankoliska. Flera av konsertens stycken var som musikaliska berättelser, men i den duetten blev det allra mest påtagligt.

Efter den avskalade starten anslöts sig fler och fler av ensemblen till musikstyckena som följde. Patrik Wendel på flöjt introducerade varje nytt stycke och det hjälpte en att leva sig in i musiken. Allra bäst var det när ensemblen spelade Ginasteras "La Puna", som handlar om det karga landskapet som ligger i norra Argentina. De långsamma stråkarna målade upp ödsligheten och flöjten gled med i vinden.

I slutet av konserten var ensemblen fulltalig och musiken lyftes ytterligare av kontrabasens stomp. Valthornet gav musiken en högtidlighet och ett allvar som var en fröjd att höra. Det enda som störde i konserten var att det var svårt att höra vissa partier från flöjten. Den drunknade i pianots toner, men briljerade i de lugnare partierna av konserten.

Ensemblen avslutade med tre extranummer och när samtliga medlemmar var med och spelade fick musiken ett gung som bara en smidig och tajt ensemble kan få till. När samtliga tog i för fullt i ett visst parti kändes det som att det välvda taket i Gustav Adolfs kyrka nästan lyfte. Tonerna flöt mellan kyrkans pelare och det verkade som att publiken njöt för fulla drag. När konserten var över fick ensemblen stående ovationer.

Varje onsdag resten av sommaren fortsätter festivalen. Om de kommande konserterna håller samma klass som den här kommer det bli en bra sommar.

Mer läsning

Annons