Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvalls, Sveriges och världens kör

/
  • Sundsvalls Kammarkör - 50 år med Kjell Lönnå och med tusentals konserter i Sundsvall, Sverige och världen.
  • Kjell Lönnå.

Den har haft påven som lyssnare. Den sjöng Olof Palme till den sista vilan. Den var hela Sveriges tv-kör under den tid då Sundsvall var Sångsvall. Och ständigt har den, i likhet med Kjell Lönnås övriga körer, flitigt spridit Sundsvalls namn i och utanför landet.
Sundsvalls Kammarkör fyller 50 år och firar på fredag med konsert för en fullsatt Tonhall.

Annons

Den ärt hela världens kör och har sjungit i USA, Australien, Tahiti, Kanada, Västindien och Europa; i operahuset i Sydney, i Disneyland och nu senast i mars i Svenska kyrkan i London. Vid Olof Palmes begravning lyssnade världens regeringschefer.

Den är hela Sveriges kör; under allsångsprogrammens och Café Sundsvalls tid, vid storsången i Globen och vid de turnéer som den gör cirka tre helger per termin; i våras till Örebro och Storvik; i höst bland annat till Västerås, Floda och Stockholm. Den har arbetat med artister som Birgit Nilsson, Nicolai Gedda och Malena Ernman. Och med sin jämna klang, välbehärskade nyanser och allmänt goda sångkvalité har den länge kvalat in i eliten av svenska körer.

Men den är även Sundsvalls kör, inte minst med de återkommande konserterna Julton och Caprice och annat som den gör, både ensam och med Kjell Lönnås övriga körer. Som i vår: sjunger in pengar till Slink Inn, förgyller nationaldagsfirandet tillsammans med Helen Sjöholm och Nordiska Kammarorkestern. I sommar deltar den i operafestivalen i Strömsbruk och vem vet, kanske den rentav dyker upp i tv.

– Den här kören är oerhört sångvillig och ställer upp på mycket, säger Kjell Lönnå.

Och det är förutsättningen för att vara med. En typisk turnéhelg innebär avresa lördag morgon och två eller tre konserter innan man är hemma igen söndag kväll. Någon gång får sångarna fixa med ledighet fredagen också.

– De flesta tycker det är skönt att vara borta en helg. Och det man tycker är roligt orkar man ju, säger Leif Denkert, som sjungit i kören i 27 år.

Han tycker att det är kul att alla lär sig snabbt; allt sjungs utantill och sångarna vet sällan exakt hur ett program kommer att te sig. Därför går det inte att säga exakt vad som ska sjungas på fredag, det beror på vad Kjell Lönnå känner skulle passa just då. Den höga kvalitén är en annan anledning till att Leif Denkert vill sjunga i kammarkören. Och - Kjell Lönnå är ju inte vilken körledare som helst.

– Folk reagerar på namnet. Fast det är länge sedan vi var i tv är det nog väl inpräntat vad Lönnå står för, säger han.

Bara att samma person lett kören i alla dess 50 år är en ovanligt lång relation.

– Det är som med andra relationer, upp och ner. Men mest upp, säger Göran Ögren, som sjungit i kören i nästan 40 år.

– En av Kjells bästa sidor är sättet att ta publiken. Han är ju någon sorts stand up comedian; är väldigt bra på att göra program som passar.

Trots den homogena klangen är även denna kör en salig blandning - av människor. Här finns röster som sjungit i dansband, som verkar i yrken som kantorns och musiklärarens, men också de som ljuder ur halsarna på lärare, läkare, betonghandhavare och begravningsentreprenörer. I musiken blir alla jämlika.

När kammarkören startade var alla sångare unga. Många har förstås kommit och gått, men Kjell Lönnå gör inte som många andra körledare och pensionerar sångare som fyllt 50. Inte så länge en röst är ren och har kvar sin klang och musikalitet.

– Jag tycker att unga och äldre röster blandade ger en mycket vackrare klang. Med åren har kören kommit att klinga bredare och mäktigare, säger han.

– Från början ville jag ha en mer elitistisk repertoar. Nu har jag inget behov att sjunga sånger för att visa att de är svåra, utan är mer inriktad på att beröra publiken. Det kan vara en nonsenstext med rolig rytm eller en vacker poetisk text.

Och publik har kören mött: på bortaplan ett tusental konserter under åren. Överallt nämns och syns Sundsvalls namn.

– Ingen ensemble har nog levererat så mycket Sundsvallsreklam som vi. Ibland har inte Sundsvall förstått det, säger Kjell Lönnå.

Fakta/Kammarkören i siffror

Vid första konserten i Hedbergskas aula 1966 var kören 14 sångare stark. I dag är man 45. Genom åren har 269 sångare sjungit i kören.

Sångarna är mellan 30 och 70 år.

I en sändning från Crystal Cathedral i Los Angeles sjöng kören för 200 miljoner tv-tittare.

I Sverige gör kören cirka 20 konserter per år på resande fot. På 50 år blir det 1000 konserter.

Mer läsning

Annons