Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomar som spelar för andra ungdomar

/

Vem kan bättre inspirera ungdomar att spela instrument än andra ungdomar?
Så tänker Skellefteå Symphonic Band som på fredag den 22 maj spelar för Sticksjö skola.

Annons

Orkestern, som består av 38 ungdomar från årskurs nio och gymnasiet, är på väg till Riksförbundets Unga Musikers festival i Västerås.

– Men i stället för att köra på natten tyckte vi att det vore trevligt att stanna till i Sundsvall och spela. Sedan sover vi över, säger orkesterns ledare Björn Wallin.

Konserten ges på Sticksjö skola 10.00 på fredagen inför elever i årskurserna 1 - 6. Tanken är att det är extra inspirerande för barn att se att instrumentalspel inte bara är något som vuxna ägnar sig åt utan också ungdomar, att orkesterinstrumenten finns fast de sällan syns i tv och att orkesterspel är ett sätt att väldigt kul tillsammans.

– Det är väl när man ser andra unga spela som det tänder till lite extra, säger Björn Wallin.

Just nu verkar intresset sjunka för just blåsinstrument rent allmänt i kulturskolorna. I Skellefteå skulle man gärna ha fler klarinettister men i övrigt ser det ganska bra ut med nyrekryteringen.

– Vi har instrumentveckor då vi bjuder in årskurs två att prova på, men vi är också ute och spelar med våra orkestrar. Kanske ser barnen oss när vi till exempel marscherar på stan. Man minns själv från barndomen att sådant väckte intresset, säger Björn Wallin.

Mer läsning

Annons