Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yrsa Stenius: "Jussi Björling var min husgud"

/
  • Yrsa Stenius bok om Jussi Björlings liv har blivit opera.

Yrsa Stenius bok "Tills vingen brister" handlar om Jussi Björlings liv. Nu har den blivit opera. På torsdagskvällen besökte författaren Schymbergsgården och berättade om tenoren, men också om hur operan blev till.

Annons

– Jussi Björling var husgud i mitt hem när jag växte upp, berättar Yrsa Stenius när hon tog plats på scenen och började berätta om den store tenoren.

Intresset för Jussi Björling har alltid funnits, men när Yrsa Stenius började skriva boken om hans liv ville hon gå in på konstnärskapet och vad det gjorde med honom som person. För vad som kan se ut som ett vanligt liv på ytan, rymmer också ett mörker. I mycket ung ålder fick Jussi Björling och hans två bröder öva på att sjunga med pappa David. Som fyraåring började han uppträda med familjen och när pappan dog hade de redan gett över tusen konserter. Då var Jussi Björling 15 år.

– Jussi fick ta ansvaret för familjen, men det var också han som fick kämpa med alla förväntningar som ställdes på bröderna, berättar Yrsa Stenius.

Med åren fick Jussi Björling problem med alkoholen och drabbades i perioder av depression. Många gånger var han uträknad, men återvände som en Fenix ur askan och överträffade alla förväntningar.

– Som sångare var han ouppnåelig och hans sångteknik var oöverträffad, men det gav honom också en oerhörd press, berättar Yrsa Stenius.

Jussi Björlings liv var som sagt inte så sorgfritt som vissa tror, men det var fyllt av vacker musik. Nu har hans eget liv blivit operan "Silverfågeln" som spelades i sommar på Vattnäs konsertlada i Dalarna. Anna Jansson och Göran Eliasson, båda två operasångare, byggde färdigt ladan 2011, samma år som Jussi Björlings 100-årsjubileum. Yrsa Stenius var med under premiärkonserten och mellan sångerna berättade hon om Björlings liv. Senare föddes idén om att göra en opera av tenorens liv.

– Jag blev alldeles paralyserad av förtjusning när de ringde mig om idén, erkänner Yrsa Stenius.

Mats Larsson Gothe tonsatte och Greta Sundberg skrev librettot till operan.

Det verkar som att Jussi Björlings liv fortsätter att väcka intresse, och framför allt viljan skapa ny vacker musik. Yrsa Stenius pratade varmt om sin husgud under föreläsningen och historien gör sig nog lika bra i sång. Passande för den store tenoren.

Mer läsning

Annons