Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikkonsulent med världen i fokus

Världsmusik är ett ord på modet. Inom begreppet ryms den moderna musiken med rötter i folkloren, men också traditionell folkmusiken från hela världen. Musik i Västernorrland har gett världsmusiken en egen kontaktskapare. Han heter Erik Gunnarsson och bor i Sundsvall.

Annons
Folkmusik, etno och världsmusik är olika tidsepokers benämningar på musik som sprungit fram ur de folkliga djupen.
Undan för undan har den folkliga tonkonsten dragit till sig ökat intresse från omvärld och etablissemang och flutit samman med estradernas musik. Och geografiskt har intresseområdet vuxit till att i globaliseringens tidevarv omfatta hela världen.
Världsmusiken berättar andra historier och tar ett samhällsansvar. I den har människor chans att säga sin mening, vilket ger musiken en annan betydelse än den massproducerade hitmusiken, som bara handlar om kärlek, säger Erik Gunnarsson.
Han har just klivit ner från podiet där han nyss spelade svängiga afrikanska trumrytmer tillsammans med Bonus M Diallo. Erik Gunnarsson spelar själv folkmusik, bland annat irländsk och svensk, mestadels på slagverk.
Det sköna med Bonus afrikanska tradition är att man där inte separerat sång, musik och dans, säger han.
Yrkesmässigt har Erik Gunnarsson ett förflutet hos Teater Västernorrland som musiker och skådespelare, som radiojournalist och i museivärlden, där han genom pedagogiska projekt kommit i kontakt med länskulturorganisationerna.
Nu är han nytillträdd som världsmusikkonsulent hos Musik i Västernorrland. Den benämninen är han relativt ensam om hos musikorganisationerna, och hans uppgift är att ta upp och hålla kontakt med världsmusikintresserade människor i länet. Det inbegriper både dem som själva spelar och som kanske ännu inte hittat ett forum att medverka i, och dem som vill engagera världsmusiker att spela i olika sammanhang, från konsertarrangörer till skolor.
I vissa fall får jag ta kontakt med musikerna själva och ordna samlingspunkter, som till exempel Hus 25, äver hela länet. Optimalt är att den som vill få kontakt med världsmusiker eller arrangörer vet att de kan vända sig till oss. Även skolor kan få hjälp med pedagogiska upplägg, säger han.
Delvis tar han över det kontaktnät som folkmusikkonsulenterna haft. När han så småningom känner sitt län och vet var de världsmusikintresserade finns kan de tillsammans fundera över i vilka former de vill synas och höras.
Urkult är en föregångare. Men det kanske också vore kul att påminna Gatufestarrangörerna om att världsmusik inte vore fel, säger han.

Mer läsning

Annons