Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När läsare får välja

Annons
Varje tidning med självaktning och en smula ambition håller sig numera med en sommarföljetong.
UInder sommar och semester, tänker tidnibngsledare, har läsarna tid att läsa; visserligen drar vi ned på allt annat, fyller det mesta med allt större bilder men läsning ska de få.
En följetong alltså.
Då tidningar, som regel, görs efter mesta möjliga konvention, gärna med en tillsats av fördom, blir det deckare. En Manekll i DN, en Frimanssons i SvD, någon annan i denna tidning. Alltid deckare eftersom, säger sig tidningsledarna, folk bara läser deckare.
Enligt denna norm kan Hennning Mankell, den mest självgode i skrået, förutspå både att en deckarörfattare (vid sidan av den avhoppade fru Ekman) får plats i Svenska Akademien och att denna akademi inte länge till kan undvika att ge Nobelpris i litteratur till en deckarförfattare. Eller kriminalromansförfattare som de säger för att skilja sig från de billigaste i branschen.
Därför sommardeckare i snart sagt varje tidning.
Men inte överallt. Vad vill ni hör i repris i sommar av de sommarföljetänger vi sänt? frågade Sveriges Radio sina lyssnare.
Mankell? Guillou? Marklund? Eller en äldre Trenterm, Sjöwall-Wahlöö?
Icke.
Radiolyssnarna valde Hjalmar Söderberg. En klassiker. \"Den allvarsamma leken\".
Krister Henriksson läser den, briljant och allt är precis som nä\'r Söderberg skrev romanen 1912. Till och med pluralformen på verben är bevarade.
Och radiolyssnarna njuter.
Inte ett enda mord på hela sommaren.

Mer läsning

Annons