Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När nytta och konst rinner samman

Annons
Personligt
Elevarbeten från Ålsta folkhögskola
Sundsvalls museum
18 maj - 26 maj

Ålsta folkhögskola, känd för sina konstutbildningar, förmedlar inte bara kunskap i konstnärligt skapande. Där finns också nyttobetonade utbildningar som textilformgivning och industridesign, och dessa två elevgrupper samt bildkonstlinjen är de som deltar i vårutställningen på Sundsvalls museum.
Sammanlagt visas verk av ett 30-tal elever. De flesta går ett år, några två, och vårutställningen är såväl en examen som ett prov på vad de sysslat med under året. Vissa söker sedan vidare till utbildningar på högskolenivå, och av årets utställare har en redan antagits vid en designutbildning i Danmark, en väntar på besked från en arkitektutbildning.
Det nyttobetonade märks inte minst i de utställda kläderna. De ska i första hand brukas men har ibland också ett påhittigt drag, som Lisa Pähns kjol av gamla slipsar.
Här finns framtidsdesignen, som Sandra Peterssons dosettpenna för den manlige karriäristen. I bröstfickan ser den ut som en vanlig penna, men den innehåller en medicinampull och ger diskret signal när det är dags att medicinera.
Bland konstverken finns såväl ganska ordinära elevarbeten som glimtar av något djupare. Henrietta Sterner har hämtat formen från ett torkat fruktskal och använt den i skulpturer, som avbildats i vintriga isflaksmiljöer på ett form- och färgmässigt spännande sätt.
Bernadetta Nordlinder har i sin grafik placerat in barn i hotfulla höghusmiljöer och fångat både främlingskap och utsatthet. Emilia Liu och Jens Persson Berger leker med långa, tunnbenta gestalter som för tanken såväl till Giacometti som till utomjordingar.
Framför allt visar utställningen på bredd, inte bara på Ålsta folkhögskola utan på hela bildkonstbegreppet. Nytta och konst rinner inte fram i varsitt dike utan kan i högsta grad bilda en gemensam bäck.

Mer läsning

Annons