Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När Storgatan blev ett konstgalleri

/

Storgatan Konstens vecka Ett 50-tal Sundsvallskonstnärer 29 september – 7 oktober

Annons
Konstens vecka är en tradition, men i år blir den extra märkbar i Sundsvall. Hela Storgatan, innerstans affärspulsåder, förvandlas till ett galleri.
Genom Konsensusgruppen har lokala konstnärer samlats och fått med sig ett 50-tal butiksinnehavare på idén att ställa ut konst i deras skyltfönster. Idén är lika enkel som smart: samverkan är på modet, både konstnärer och butiker vinner något och människor får se konst mitt i vardagen och där de befinner sig.
I skyltfönster ska man titta, det har vi alla lärt in till den grad att det har blivit en ryggmärgsreflex. Tyvärr fungerar inte samma reflex lika omedvetet när det gäller att alltid gå in där en skylt annonserar konstutställning. Men den bristen i vårt undermedvetna överlistar nu de påhittiga Sundsvallskonstnärerna. Inte en enda fönstershoppare kommer att missa att det är Konstens vecka.
Precis som vid vilken utställning som helst har konstnärerna valt motiv efter miljön. Kristina Forsberg har placerat en dam i klänning hos Kappahl. Max Magnus Normans har ställt en trappa upp mot ljusa, skira drömvarelser hos Ljuspunkten. Och ibland har butiken tagit upp tråden, som Vängåvans bokhandel som passar på att skylta med konstböcker och konstnärsmaterial. En fruktbar idé utlöser mycket kreativitet.
Hos Moyo, som säljer skate- och surfmode, får Björn Öbergs blåaktiga och långhalsade kvinna, kanske även hon i modebranschen, ett hem. Markus Larsson i butiken tycker att det är roligt att någon gör något med gatan, men att det vore ännu bättre om alla butiker vore med och hela gatan vore ett enda långt galleri. Entusiasmen är stor bland både konstnärer och butiksägare, vilket bäddar för en fortsättning som kan bli en tradition.
Inte heller försvinner verken bland alla andra synintryck i fönstren, just därför att de är något nytt och något helt annorlunda än de bilder man brukar se i just skyltfönster.
Hos Ögat Optik har butiken-som-galleri-idén tagit mognare form. I övervåningen har Eva Norberg, själva idékläckaren bakom Storgategalleriet, en separatutställning och där lyser hennes färgrika målningar upp de vita väggarna, som ett inslag av skönhet för ögat i en miljö som annars är inriktad på nytta för samma organ. Motiven kan tänkas landa någonstans mellan fantasy, saga och dröm; de är lite skeva, de är tydliga och klara; rara men ändå med en sorts övergivenhet eller stillhet som gör att man inte är i bilden utan blickar in i den, samtidigt som man blickar åt andra hållet, in i sin egen fantasi.
Samtidigt som konsthallar blir whiskydestillerier, som Box vid Ångermanälven, och Sundsvalls gallerier försvinner ett efter ett tycks det växa upp nya gallerifunktioner där man minst anar det. Konsten bryter nya fåror. Det är inget konstigt med det.
Annons