Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nattsvart atmosfär från öst

Annons
Bekännelsen
Olen Steinhauer
Översättning Ulf Gyllenhak
Minotaur

Den nya noir-vågen förknippas mest med USA:s brottsbelastade storstäder, men vad lämpar sig egentligen bättre som scen för genrens desillusionerade världsbild än efterkrigstidens Europa bakom järnridån?
Det har amerikanske deckarförfattaren Olen Steinhauer insett och gör det mesta för att krama nattsvart atmosfär ur sitt namnlösa östeuropeiska land fullt av nedgångna kvarter, översvämningsdrabbade gränder och sjaskiga vodkabarer frekventerade av lemlästade krigsveteraner. Och han gör det bra.
Bekännelsen är en lågmäld thriller om konstnärlig frihet kontra totalitärt förtryck, om hämnd, skuld och svek. Ferenc, en uttråkad militärpolis och tillika författare med skrivkramp, tampas med äktenskapliga problem samtidigt som han får flera politiskt känsliga fall på halsen.
Det tillfälliga töväder som rått efter Stalins död är på väg att ta slut och medan Sovjet förbereder invasionen av Ungern börjar KGB flåsa Ferenc i nacken. Sliten mellan sitt samvete och sina dunkla drifter begår han felsteg på felsteg och bäddar för sin undergång.
Trots att liken staplas på hög känns Bekännelsen aldrig sensationsfylld, utan spänningen skruvas åt stillsamt men säkert. Med en mångbottnad, skickligt spunnen intrig och betydligt fler färger på sin palett än svart och vitt skildrar Steinhauer hur diktaturen sluter sin näve och krossar den obekväme individ som försöker göra det rätta.

Mer läsning

Annons