Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nestorn bland arkitekter på besök i Sundsvall: Så byggs ett musikaliskt rum

/
  • Dalhallas scen är skapad av Erik Ahnborg. I ett stenbrott som ser ut som en klassisk amfiteater blir stenväggarna reflektorer, och Erik Ahnborgs egen akustiksegel förlänger taket. – Men tyvärr at det förstört numera med ett så kallat rocktält, säger han.
  • Arkitekten Erik Ahnborg.
  • Stora salen i Göteborgs konserthus - i trä, skokartongsformad och ansedd som en av världens bästa konsertsalar.

Konsertscenen i Dalhalla är hans skapelse, och han är en av två arkitekter bakom Radiohuset och Berwaldhallen i Stockholm.
Arkitekten Erik Ahnborg har också en bestämd uppfattning om hur musikaliska rum ska utformas akustiskt.

Annons

20 x 50 x 10. Där är formeln för en bra konsertsal - 20 meter bred, 50 meter lång, 10 meter hög - eller motsvarande proportioner, större eller mindre.

Det ger en sal av den klassiska "skokartongsformen" med en efterklang på två sekunder, vilket är optimalt för en konsertsal. Sedan måste också andra komponenter stämma in: väggarna ska vara av hårt material som trä, ytor ska vara konvexa, man kan behöva ljudreflektorer här och var samt dämpa mot bakre väggen - som med sluttande gradänger, tygstolar och publikkläder. Den totala akustiken är ju en summa av direkt och reflekterat ljud.

– I en konsertsal ska man höra bra, annars är bygget meningslöst. Man bör också se bra för då hör man också bättre. Inte minst gäller det musikerna som måste kunna se och höra varandra, säger Erik Ahnborg.

Han är en nestor bland svenska arkitekter, som varit i gång sedan 1950-talet. För några dagar sedan besökte han Senioruniversitetet Sundsvall för att berätta om och visa bilder på musikaliska rum, nya och gamla - byggnader för konsert och opera.

Bland de gamla konsertsalarna är hans favorit Musikverein i Wien, byggd enligt den klassiska formeln. Det är också en annan av hans favoriter, Göteborgs konserthus, invigt 1935.

– Det är inte bara vackert utan betraktas också som en av världens bästa konsertsalar, säger han.

Bland nyare byggen tycker han att Malmös nya konserthus har lyckats väldigt bra med akustiken. Många nybyggda konserthus har fantasifulla exteriörer och rymmer flera salar. I Hamburg har man lagt en stor lysande glasfoajé ovanpå gamla industribyggnader, som en mössa. Danmarks Radiohus är en 45 meter hög glaslåda som innesluter flera konsertsalar. Ett av de mer extrema byggena är National Grand Theatre i Beijing, en gigantisk kupol dit publiken tar sig via en undervattenstunnel och som rymmer en operasal med 2500 platser, en konsertsal med 2000 och en teater med 1000.

Själv har Erik Ahnborg tillsammans med Sune Lindström ritat Berwaldhallen. Den har fått kritik för att akustiken är alltför hård så att varje liten miss hörs.

– En del tycker det är för tydligt, jag tycker det är bra. Hallen i första hand är till för radioutsändningar, i andra för skivinspelningar och först i tredje hand för publika konserter, säger han.

För operasalar gäller inte skokartongskonceptet. De är ofta solfjädersformade och ett av de mer omtalade nybyggena är det i Oslo, där taket är konstruerat så att man ska kunna åka skidor på det.

– När jag var där hade Osloborna picknick på taket, säger Erik Ahnborg.

I dag finns datorprogram som räknar ut hur en konsertsal bör byggas för att ge den bästa akustiken; för operasalar är det svårare. I Sundsvall är Erik Ahnborg förtjust i Stadshussalongen. Men han tycker att staden borde bygga ett konserthus.

– Man behöver inte ha storhetsvansinne, 700-800 platser kan räcka, och det ska givetvis ligga vid vattnet. Sundsvall är en så vacker stad; Stenstan är något av det vackraste jag har sett i denna värld, säger han.

Det går förstås också att åtminstone förbättra akustiken i lokaler man redan har. Själv har han till exempel uppfunnit ett "segel" som spänns upp i taket och reflekterar ljud.

– Har man en gammal vacker byggnad kan man säkert göra något bra i den, förutsatt att det finns volym och att man kan komplettera med ljudisolerande material, säger han.

Mer läsning

Annons