Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrdans chef får Danspriset 2018: "En bekräftelse på att vårt passionerade arbete har nationell betydelse"

Mira Helenius Martinsson, danschef på Norrdans, har tilldelats Danspriset 2018.
– Jag är stolt och givetvis otroligt glad! säger Mira Helenius Martinsson.

Annons

Efter 20 år på Norrdans, varav de tio senaste som chef, ska Mira Helenius Martinsson nu avsluta sitt uppdrag. Hennes framgångsrika arbete med kompaniet kröns nu av Danspriset 2018 "för utveckling i och av dansområdet 2016-2017".

- Det betyder mycket både för mig personligen och för hela verksamheten att få ett pris med en sådan fin motivering, säger Mira Helenius Martinsson i ett pressmeddelande.

– Danspriset är en bekräftelse på att vårt passionerade arbete i Norrland har nationell betydelse.

Premiär av

Läs mer: Internationellt erkänd koreograf blir ny chef för Norrdans

Danspriset instiftades 2016 av Samarbetsrådet för regional dansutveckling samt regionala danskonsulenter och -utvecklare. Priset delas ut vartannat år till en person som gjort en extraordinär insats för dansen under de senaste åren.

Juryns motivering lyder:

”I kategorin Konstnärlig utveckling ges Danspriset 2018 till Mira Helenius Martinsson, danschef på Norrdans för att under drygt 10 år utvecklat Norrdans till ett danskompani i världsklass samtidigt som en stark förankring i närmiljön Härnösand och Västernorrland funnits. Med ett nyskapande tänk och hög konstnärlig kvalitet beställs originalverk för NORRDANS som utan att kompromissa spelas för såväl barn och unga som vuxna.”

Mira Helenius Martinsson. Arkivbild.

Danspriset 2018 är ett hedersomnämnande och delas ut på BiBus biennalfest 18 maj. Nomineringsförfarandet har varit öppet för alla och samlats in via de regionala danskonsulenterna/utvecklarna i landet.

Ny danschef för Norrdans blir en internationellt erkänd koreograf från Härnösand – Martin Forsberg.

Läs mer: "Det har varit fantastiskt fina år" - Mira Helenius Martinsson slutar på Norrdans

Mer läsning

Annons