Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nr 1001

Annons
Den stora demokratin Amerikas Förenta Stater, frihetens förkämpe i världen, tog på tisdagen livet av Stanley Williams. Han var nummer 59 i raden av statligt mördade i år; siffran jämnas till 60 när den 77-årige John Nixon dödas i dag, den äldste att dö på detta sätt sedan 1941.
Efter ett kortare uppehåll infördes dödsstraffet på nytt 1977. Sedan dessa har, fram till Stanely Williams död, ett tusen personer mist livet på statligt befallning; 34 procent av dem har, likt Williams, varit svarta.
Dödsstraff kallas det, en kvarleva från en tid när staten tog sig rätt att döda dem som begått svåra brott. En rad stater världen runt har gjort sig av med denna tradition. Inte demokratin USA.
Där har, sedan 1977, 835 människor dödades med giftinjektioner, utförda av läkare med märkliga begrepp om läkaretik, 152 i elektriska stolen, elva i gaskammare, tre genom hängning och två av exekutionsplutoner.
Texas har avrättat flest (355 personer, många under George W Bushs guvernörstid), följt av Virginia (94), Oklahoma (79), Missouri (66) och Florida (60). Dödsstraffet är avskaffat i tolv stater och i District of Columbia. I Michigan är endast en avrättning känd sedan 1600-talet. Där avskaffades dödsstraffet redan 1846.
En avslöjande statistik för en nation som berömmer sig av sin demokratiska frihet och har mänskliga rättigheter inskrivna i författningen, om än som tillägg då grundlagsfäderna glömde den detaljen när konstitutionen skrevs.
Stanley Williams dömdes, mot sitt ihärdiga förnekande, för fyra mord utförda vid olika rån under den tid han var ledare för gänget Crips i Los Angeles på 70-talet. Han har sedan väntat länge på att dö och kom till många nya insikter. Under tiden i dödscellen blev han en uttalad motståndare till den gängkriminalitet han varit en del av. Han skrev flera barnböcker med gänglivet som motiv och nominerades till Nobels fredspris för sin kamp mot gängen.
I USA betyder sådant ingenting; en gång brottsling alltid brottsling, in i döden.
Kaliforniens guvernör, den gamle våldsfilmsaktören Arnold Schwarzenegger, hade möjlighet att benåda Williams. Så gjorde på sin tid som guvernör en annan gammal skådespelare, Ronald Reagan. Men Schwarzenegger är mer intresserad av att vinna nästa val än rädda en människas liv. För det behöver han konservativt stöd. Och där finns de mest uttalade dödsstraffanhängarna. Att en rad av Schwarzeneggers gamla kollegor i filmbranschen protesterat mot avrättningen rörde inte guvernören. Ty vad är ett liv mot ännu en period som guvernör.
Den österrikiskfödde Schwarzenegger som aldrig likt Reagan kan bli president är en värdig och representativ maktutövare för den demokrati som som en av protestanterna utanför San Quentin sade återbrukar plast men inte människor. Den nation som leds av en president som, i Guds namn, lät döda människa på människa under sin tid som Texas guvernör.
Skurkstat brukar denna hycklande demokrati kalla stater som inte uppfyller det grundlagsfäderna beskrev som mänskliga rättigheter.

Mer läsning

Annons