Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny musik fångar Lugns melankoli

Galghumoristisk men framförallt sorglig, så låter Kristina Lugns poesi i Sarah Riedels tappning. Nu blir tolkningen både en ny skiva och en föreställning med poeten på scen.

Annons

Det finns en form av livsbejakande vansinne i Kristina Lugns dikter som musikern Sarah Riedel fastnade för redan i tidiga år.

Viktor Skokic, Sarah Riedel och Jonas Östholm spelar 15 av Kristina Lugns dikter på en ny skiva och i en föreställning på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

– Ändå har jag en tendens att dras till de otroligt sorgliga texter hon har skrivit, som handlar om rädslan för att bli ensam, att sakna närhet. Hon beskriver det så rättframt och berörande, säger Sarah Riedel.

Hon ger nu ut en skiva där hon tolkar 15 av poetens dikter tillsammans med musikerna Viktor Skokic, Jonas Östholm och sin far, Georg Riedel. Tolkningen blir dessutom en föreställning på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, där Kristina Lugn medverkar med nyskriven poesi.

Det var 2009 som Sarah Riedel först sjöng poetens dikter, tonsatta av sin pappa. De fyra musikerna satte sedan upp en föreställning utifrån hennes verk på Stadsteatern i Stockholm, år 2014. Då började inspelningen av skivan ta form. Sarah Riedel nämner några av favoriterna som de har valt: "Om du vaknar", "Döden" och "Det jag längtar så".

– I samma text kan det vara bråddjup och en absurd knorr som vänder upp och ner på allt. Det är vitaliserande, säger hon entusiastiskt.

Att Lugn själv deltar i föreställningen skapar ett spännande växelspel mellan det drastiska och melankoliska, tycker Sarah Riedel. Inte minst för att många förknippar Kristina Lugn med ett särskilt sätt att framföra poesi. Med musik och lästa på ett annat sätt, når dikterna kanske andra, funderar Sarah Riedel.

– Vissa har en barriär mot poesi och har svårt att ta den till sig. Musiken kanske når fram på ett annat sätt.

Precis som sin far tycker hon inte om allt för snäva genreindelningar, men beskriver ändå musiken som en form av blandning mellan visa och jazz.

– Jag har sjungit mycket till tonsatt poesi och det största felet folk gör är att låsa in texten. Vi har låtit texten styra, säger hon.

LUGN OCH RIEDEL

Sarah Riedel är sångerska, musiker och kompositör och sedan 2013 även musikchef på Kulturhuset Stadsteatern. Hon är dotter till kompositören Georg Riedel.

Kristina Lugn debuterade 1972 med diktsamlingen "Om jag inte" och sitter sedan 2006 i Svenska Akademien.

Föreställningen "Lugn och Riedel" har premiär den 13 september på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Mer läsning

Annons