Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny Riksteater-vd ivrar för lokal kultur

Hon har själv stått på scenen - även hos Teater Västernorrland under 80-talet. Regisserat har hon också gjort.
Nu är Birgitta Englin ny vd för rikstäckande teaterproducenten Riksteatern. I går var hon i Sundsvall för att träffa de ideella krafter som ser till att turnerande pjäser blir sedda också här.

Annons
Riksteatern producerar egna pjäser och ser till att andra kommer ut på turnéer landet över. Och lokal kultur är viktig för Birgitta Englin, ny vd sedan en dryg månad.
Hon är på besök för att träffa dels Teater Västernorrland och sina gamla arbetskamrater från 1983-84, dels Sundsvalls Teaterförening. 225 föreningar har hon ute i landet och hon har satt sig i sinnet att träffa alla under sina tre år som vd.
Kultur utanför storstan är viktigare än vi tror. Bland annat visar forskning att möjligheter att delta i och konsumera kultur är avgörande för människors beslut att flytta eller stanna, säger hon.
Nu vill hon att den centrala Riksteaterledningen och föreningarna ute i landet ska knyta tätare band. Ett ökat samarbete kan ta sig olika uttryck. Ett exempel är Dramakretsen, där några föreningar med stöd av Riksteaterns specialsatsar på lite tyngre repertoar, som kräver såväl kunskaper som ett långt förarbete för att förankra på orterna. Nu ansluter sig också Sundsvalls Teaterförening till kretsen.
Pjäsen "Rannsakningen" spelades med ett 50-tal frivilliga amatörer på scenen, vilket kräver organisation av föreningarna. "Mitt liv som tjock" ska i Sundsvall omgärdas av seminarier och träffar för att diskutera problemet fetma.
Mer resurser ut i landet har varit Sundsvalls Teaterförenings paroll. Här önskar man sig en anställd som kan ta över uppgifter som känns tunga för de ideellt arbetande. Förutsättningen för att vilja arbeta ideellt är ju att man får göra sådant som är roligt, och saken ska diskuteras under Birgitta Englins besök.
Hennes engagemang i jämställdhetsfrågor, bland annat när hon startade projektet Elektra vars uppföljare Elektras bröder just nu spelar i Sundsvall, tror hon blir till god nytta i vd-jobbet. Teaterns mest välbekanta jämställdhetsproblem är att den sysslar med klassiska texter, tillkomna i tider med andra värderingar. Men Birgitta Englin tror att det går att läsa dem med nya ögon.
Varje tid gör sin översättning av texterna. Större feminist än Shakespeare har nog inte funnits, men förutsättningarna på hans tid var att alla roller spelades av män, säger hon.
Medlemsantalet är gott ute i föreningarna, men med publiktillströmningen har det varit si och så ibland. Minskningen av kommunala bidrag för att köpa in föreställningar bidrar till att föreningarna måste satsa på den breda publiken för att slippa ta ekonomiska risker när de köper in föreställningar.
Samtidigt med den ekonomiska åtstramningen ser Birgitta Englin att publiken nu börjar återupptäcka teatern - inte minst den unga skaran.
Teatern är en av de sista arenorna vi har kvar för det demokratiska samtalet. Vi kan aldrig lösa integrationsfrågan eller den demografiska dippen utan hjälp av kulturen, säger hon.

Mer läsning

Annons