Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny skulptur av Bengt Lindström välkomnades

Lysande i de typiska lindströmska färgerna står den där, skulpturen Varghuvud, i det nya bostadsområdet Tumba Park i södra Stockholm.

Annons
Kommunstyrelsens ordförande Katarina Berggren, som förrättade avtäckningen, framhöll vikten av konst i boendemiljön och de tidigare kontakterna med konstnären. Bengt Lindström hade utställning i Botkyrka så sent som vid årsskiftet.
Enligt det ursprungliga programmet skulle Bengt Lindström personligen ha närvarat vid invigningen men tvingades lämna återbud av hälsoskäl. Men ett hundratal personer hade samlats för att delta i festligheterna vid invigningen, som planerats då första etappen av området är inflyttningsklart.
Efter långtradartransport från Sundsvall och med hjälp av två kraftfulla mobilkranar kom Varghuvud på plats som dock är tillfällig. När området med 450 lägenheter står helt klart om ett par år, blir det omplacering till en mer central plats i Tumba Park. Då blir det en flygtur med helikopter för den drygt sju meter höga skulpturen.
Det är Tomas Anderson, regionchef vid byggföretaget Peab, som köpt in och skänkt konstverket till Botkyrka kommun.
Bengt Lindström är en av Sveriges internationellt mest kända nu levande konstnärer. Han har dessutom konstnärlig anknytning till Botkyrka från den tidigare utställningen. Nu ville vi ha något mer bestående verk av honom här.
Botkyrka är en av de mest mångkulturella kommuner i Storstockholmsområdet. Bengt Lindströms konst med starka fornnordiska influenser och mytologiska uttryck gör sig bra i den miljön, säger Tomas Anderson.
Många intresserade hade samlats för att se invigningen. Efter flera försök av och ett slutligt kraftfullt tag i repet föll så det vita täckelset och Varghuvud presenterades för de första nyinflyttade i området.

Mer läsning

Annons