Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya ateljéer i hamnens kulturkvarter?

DEBATT
Situationen för yngre konstnärer i Sundsvall är problematisk. Höga hyror, få utställningsmöjligheter, litet intresse för originalkonst. Men kanske finns en möjlighet i den mutihall som planeras i inre hamen – för både utställning och ateljeer. Det hoppas konstnären Bror Högbom.

Annons
I vintras hade ett flertal av Sundsvalls bildkonstnärer och gallerister m.m. ett möte, där vi diskuterade bl.a. sundsvallskonsten "att vara eller icke vara". genom våra möten har vi skapat en liten Konsensus jury där olika konstnärer, autodidakta, amatörer m.fl. från olika håll i kommunen medverkar bl.a. Kromgruppen, Sidsjöateljéer, fristående och konstkritiker.
Nu har vi på ett inbjudet möte av kommunen "önskat" nya ateljéer... och en ny utställningshall i anslutning till foajén vid det fina kulturkvarter/scenhus som planeras vid hamnen, och vi drar en djuuuup suck...Tänk om vi vuxna Sundsvallkonstnärer kan få en konsthall och dessutom ateljéer i olika storlekar mindre bås och större rum för skulptur, stenarbeten, utsmyckningar och designuppdrag, takvåning o inspirerande miljö med utsikt mot vattnet närhet till centum och E4an med turismen. Det kan bli en fantastisk plats i västernorrland/Sverige, dvs.(om arkitekten gör ett bra jobb) och utformar ateljéerna visionskraftigt. en kreativ arbetsplats med kulturarbetare; musiker, dansare, designer, konstnärer och skådespelare som kan samarbeta, i samma hus, hmm...låter nästan för bra... har konstnärerna verkligen fått chansen att på ett seriöst sätt visa att det finns bra utövare i regionen? som med respekt kan verka i det nya kulturkvarter som håller på att skapas. Om det är så, då kan "äntligen" Sundsvalls kulturliv börja blomstra och vi har möjligheten att visa originalkonst/design i foajén till den förhoppningsvis stora publik som pausar i det nya teaterhus/kulturkvarter som planeras.
Det som kan kännas problematiskt är hyran då de flesta yngre konstnärer går på knäna i Sundsvall. vi vet, vad vi talar om när det gäller lokalhyra. Kromgruppen (Grönborgs) vädjade om billigare hyror/ateljéstöd av kommunen och konstkonsulenter/råd m.fl. men vi fick inte det stöd som krävdes för överlevnad. Vi står nu utan lokal...ett förslag för ateljéstöd är om sidsjöateljéer och kommunen kan förhandla om hamnens ev. hyra
att den inte ska vara märkbart dyrare för de konstnärer som inte trivs eller vill ha en mer privat miljö än vid t.ex. idsjöateljéer.
På våra träffar så har kritik varit riktad mot bl.a. AF kulturs skumma regelsystem. För att få ett uppdrag av AF kultur och göra t.ex. en utsmyckning på en institution så måste konstkonsulenterna gå efter AF kulturs kriterier enligt EU.s regelemente.( lag § moment 22) att bara "behöriga" får tillträde till jobb. det omöjliggör att flertalet av Sundsvalls utövare missar uppdrag och möjligheten att visa förslag. Dessa regler gör att konsulenterna måste leja bort uppdragen till "behöriga". konstkonsulenterna jobbar som statliga experter för att ge råd och främja konsten till de icke kunniga och hjälpa företag med mysteriet "om den goda konsten".
se ( landstingets egna konstutredning).
Vi tycker att AF kultur = samhället, är för hårda mot de människor som inte klarar av att uppfylla de orimliga krav som ställs, då det inte ska handla om vilken utbildning de har eller hur många utställningar de haft... hur ska AF kultur kunna främja den goda konsten i länet?om de stänger porten till nya sökande med en massa krav om hur individen målar,skapar osv.
Jag tycker att bildkonsten inte hör hemma i AF kultur då det bara skapar en massa uppdragslösa "moment 22" individer ... det verkar inte handla om "levande" kultur. Det har gått överstyr då den "behöriga" konstnären ska vinna uppdrag av en tillåten galenskap, som faktiskt den behöriga konsten är.
Men? vad kan vi göra... inget.
Vi tycker även att landstingets uppköpare/statens konstråd och länskonstnärer inte har den önskvärda kontakt med Sundsvallskonstnärerna,(pga. avstånd.)då de bor i de övre regionerna av västernorrland; Örnsköldsvik/Härnösandsområdet (Ö/H)
jag vill understryka att Ö/H-området har många bra, erkända konstnärer (se www.volym.info ). De verkar ha en mer levande, kritisk konstdiskussion, en sammanhållning och ett bildspråk som passar t.ex. museer bättre och även konsulenter som gör dem synliga och exploaterade på sjukhus och företag. konsten är mer populär och går i samma anda som exempelvis kulturmagasinets syn på vad som är god konst... Det har ju, stått mycket i dagstidningar om att Sundsvallskonstnärer inte får tillträde, att konsten inte är tillräckligt "god" för att ställas ut på museét. Konstdebatten har varit...ganska bra.
Ett problem är också att många Sundsvallsbor inte köper originalkonst då de hellre köper dyra papperskopior av Gallerix och Ikea t.ex. Picasso, van Gogh, Saken blir ju inte mycket bättre av att landstingets uppköpare/konstråd bestämmer vad som skall hänga på alla Sundsvalls institutioner och företag m.m. det är en stor "bidragande" faktor att lokala konstnärer inte klarar av att konkurera... så det får bli löksoppa...igen.
Det enda botemedlet, tror vi, för att dokumentera Sundsvalls kulturarv är att främja lokala konstnärers intressen, För att det ska kunna ske så bör bl.a. ansvariga för lokal konst och media, -visa bilder, bilder och bilder utan för höga krav, så att "vanligt folk" kan se och jämföra mellan vad som passar dem bäst. På så sätt upphöjs originalen, kvalitén, värdet och diskussionen hålls levande, och förhoppningsvis kan "halvgod konst" exploateras i sundsvall. '
Vi hoppas att vanligt folk och politiker inser att bildkonsten är viktig för många medborgare och stödjer förslaget till det nya (Kulturkvarter)scenhus som planeras.
Vad vore en stad utan bilder som befolkningen skapat t.ex.
Bengt Lindström, Helmer Åslund, Christian Beijer,Sigrid Hjertén, Kalle Hedberg och Rolf Lidberg m.fl. Det är ett viktigt kulturarv som Sundsvall ska vara stolta över. Styrande i kommunen har ett ansvar att hålla ämnet levande så att yngre esteter kan få ett meningsfullt liv som bildskapare; ni vet de som "inte" blev idrottsmän.
Bror Högbom.

Mer läsning

Annons