Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya bildjournalister ställer ut

Nu går första kullen av Sveriges första högskoleutbildning i bildjournalistik ut i arbetslivet. Deras adjö till Sundsvall är en utställning – på Stortorget, vid själve Gustav Adolfs fötter.

Annons
Det ser smått symboliskt ut. Examen under stadsgrundarens faderliga blick.
Eller kanske: Här grundas en ny generation bildjournalister.
Men skälet till att studenterna blev de första utställare som släppts snära kungen var inte djupare än att torget i övrigt är fullproppat.
Hyfsat centralt hamnade de förstås. Så centralt att studenterna måste vaktsin utställning dag och natt fram till söndag, då den tas ner, för atslippa ovälkommen hjälp av överförfriskade nattvandrare.
Vi samarbetar med Sundsvalls museum. Men i stället för att ställa ut innpå museet flyttar vi ut museet på gatan, beskriver utbildningsansvarigPelle Kronestedt placeringen.

Grå dimma
Det öppna läget betyder också att bilderna måste täckas över vid regntyvärr, eftersom plasten lägger sig som en grå dimma mellan bild ocbetraktare. Därunder hänger 14 studenters examensarbeten, hopkomna efter eförberedande researchkurs och tio veckor i fält.
Claes Gellerbrink följde 60-talsentusiasten Gunnar till Manchester, dit hafor för att söka sina likar, och flyttade in hos Gunnar i en månad.
Det var en ny upplevelse att liksom bo under någons skrivbord, någon soman inte känner så bra, säger han.

Modsfestival
Hans tanke var att skildra livet kring en stor modsfestival och människosom flyr från sin egen tid, in i det förflutna. Ulrika Lahti reste ännlängre: till Murmansk på Kolahalvön. Hennes bilder visar de grhyreskasernerna, skinnmössorna och tundran. Men något mindre grått bryteigenom: vinterbaderskan i sin bikini, den bistre mannen som säljer något sexotiskt som färgglada blommor blommor.
Vi hör alltid om eländet i Ryssland. Men falurött och vita knutar är intheller alltid lyckan. Jag var där i en månad och blev väldigt gästfritbemött och väl omhändertagen, säger hon.

Passade inte in
Therese Hasselryd har följt tävlingsdansarna Freja och Robin i med- ocmotgång. Bilderna är talande i sin enkelhet. Någon är uppenbart tagen efteen mindre lyckad insats. Och där Freja står fällknivsböjd mot en vägg anaman förtvivlan eller kanske bara vanlig trötthet.
Therese Hasselryd hann ta över 5000 bilder, som hon sedan skulle väljbland.
Många var bra men passade inte in i den här berättelsen, säger hon.
Och även om det är svårt att få ett samlat intryck av en utställning sodenna löper just historieberättandet genom alla bildserier. De är inte första hand utforskande, inte bilder som främst talar till en ogripbakänsla. Studenterna har månat om berättandet. Som de journalister de är.

Tidning
Studenternas arbeten finns också tryckta i en tidning tillsammans med korttexter och presentationer av studenterna själva.
Claes Gellerbrink har följt Gunnar Cerwén, 26 år och galen i 60-talet, undeflera veckors tid.
Pelle Kronestedt, ansvarig för bildjournalistikprogrammet, gillar atutbildningen försöker får redaktionerna bild och ordmänniskor att närmsig varandra.
Stina Hagdahl skildrar tillvaron på en ridskola; flickornas kärlek tilhästarna och gemenskap med varandra. På en av hennes bilder får någon eriktigt blöt hästpuss.

Mer läsning

Annons