Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya pjäser om Medelpads historia

/
  • Pjäsen Kärlek i orättens tid utspelar sig i skuggan av Sundsvallsstrejken. Lars Insulander är regissör, Linus Löfvenring spelar Petter som väcker starka känslor hos förvaltarens dotter Flora, spelad av Nadia Ålander. Musiker är Mats Fandén.
  • Sågverksarbetaren Petter och förvaltardottern Flora fattar tycke för varandra i pjäsen Kärlek i orättens tid. En kärlek som naturligtvis inte ses med blida ögon av alla. Linus Löfvenring och Nadia Ålander spelar huvudrollerna i pjäsen som sätts upp till sommaren.
  • Kerstin Hultin från Stöde teaterförening är en av deltagarna i projektet, som ska skapa en starkare grund för amatörteatern i Medelpad. Hon var en av manusförfattarna till pjäsen Vägen hem som sattes upp i Loböle i fjol.
  • Kärstin Leander från Ånge kabaré regisserar pjäsen Drömmar i svältens dagar, som ska skapa bättre förutsättningar för Medelpads amatörteatrar.

Amatörteatrar går samman för att skapa teaterfond Kärlek, missväxt och en gryende arbetarrörelse. Det är teman i två nyskrivna teaterpjäser som sätts upp i Medelpad i sommar. Intäkterna ska gå till en fond med syfte att skapa fler arbetstillfällen inom amatörteatern.

Annons
Medelpad har flera aktiva amatörteatrar, men de arbetar under tuffa omständigheter. Deras föreställningar bygger på ideellt arbete och innebär en ständig kamp för att få det hela att gå ihop ekonomiskt.
Det är en otrolig press och vi tvingas ofta driva amatörerna hårt, säger Kärstin Leander vid Ånge kabaré.
För att skapa bättre förutsättningar för amatörteatrarna går tre av dem samman i projektet Trädets väg, som fått nästan 600 000 kronor i EU-stöd. Det är Ånge kabaré, Föreningen Svartviksspelen och Stöde teaterförening som i sommar kommer att sätta upp två nyskrivna pjäser.
Tack vare EU-pengarna räknar föreningarna med att föreställningarna ska gå med plus, och intäkterna ska gå till en fond med syfte att stötta nya amatörteaterprojekt.
Vi vill försöka skapa en slags grund för amatörteatern. Målet är att det ska ge arbetstillfällen, säger Peder Forsberg, en av projektets två producenter.
De två nyskrivna pjäserna bygger på lokal historia och har skrivits av Lars Insulander, som också regisserar en av dem. Den ena pjäsen, Kärlek i orättens tid, är en kärlekshistoria i skuggan av Sundsvallsstrejken 1879. Den andra pjäsen, Drömmar i svältens dagar, handlar om torpare och arbetshjon under de svåra missväxtåren på 1860-talet.
Bägge pjäserna handlar om historiska skeenden som fick stor betydelse för framtiden. Efter Sundsvallsstrejken tog arbetarrörelsen fart på allvar. Under nödåren emigrerade många svenskar till Amerika i hopp om att få ett bättre liv.
Lars Insulander har tagit hjälp av lokal forskning under skrivandets gång.
Jag vill berätta de fattigastes historia, den berättas så sällan. De som gjorde det allra mest märkvärdiga och överlevde i den tid som var, säger Lars Insulander.
Kärlek i orättens tid kommer att spelas i Stöde, Matfors och Svartvik. Drömmar i svältens dagar i Haverö, Borgsjö och Stöde.
Det är fantastiskt att vi kan få spela teater om vår lokala historia. Vi behöver bli stolta och mer kunniga om den, säger Lars Insulander.

Mer läsning

Annons