Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nygammalt kapell invigt på Mannaminne

/
  • Anders Åberg värjer sig mot dagens upplevelseindustri och vill att kapellet ska vara ett vilorum.

Bob Dylan på Mannaminne. Det drömmer Anders Åberg om. Chansen finns nu, tror han, när Minoriteternas kapell finns på plats. När Dylan såg det blev han så förtjust att han fick en egen modell av det.

Annons
Anders Åberg byggde Minoriteternas kapell i början av 80-talet, för en utställning på Doktor Glas i Kungsträdgården i Stockholm. Det var där Bob Dylan såg det. Sedan hamnade kapellet på ett konstmuseum i Danmark, där det så småningom monterades ner. Men det fick stå ute i ur och skur.
Det höll på att ruttna bort, säger Anders Åberg. Så jag tog hem det.
Hem, det är Mannaminne, i Häggvik, Nordingrå. Nu har han restaurerat kapellet, tillverkat nya figurer till utsidan modeller av ansiktsmasker från olika delar av världen och putsat upp målningarna invändigt.
Ansiktsmaskerna utanpå byggnaden är skyddsmasker som ska besvärja mot ondska, väggmålningarna inuti kapellet har tagit inspiration i olika världsdelar och tidsepoker. Här finns en blandning av ont och gott. Två enkla bänkar på betonggolvet inbjuder till att sitta ner och kontemplera.
Kapellet ska vara ett vilorum, säger Anders Åberg. Vi vill verkligen inte medverka till upplevelseindustrin. Folk kräver mer än yta.
Kapellet invigdes i lördags av den man som en gång upptäckte Bob Dylan i USA, men som nu sedan många år lever i Sverige och driver Folklore Centrum i Stockholm, Izzy Young.
Så allt hänger ihop, på sätt och vis, säger Anders Åberg. Nu ska jag försöka få hit Pete Seeger och Bob Dylan.

Mer läsning

Annons