Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

...och kämpar för att få stanna

Att vara kosmopolit, som många musiker är, har sina sidor.
Pelin Cotal strider mot Migrationsverket sedan hon, som bott i Sverige som barn, plötsligt blev av med sitt uppehållstillstånd.

Annons
När hon semestrade i Turkiet förra året gick hon till svenska ambassaden för att fönya det permanenta uppehållstillstånd hon fick som barn. Då upptäckte hon att det inte fanns i Migrationsverkets dator. Antingen var handlingarna försvunna eller så hade verket upphävt hennes tillstånd utan att hon visste det.
Det tog tre veckor innan jag kunde åka tillbaka till Sverige och jobbet jag då hade på Operan. Orkestern fick till och med skriva och berätta att de ville ha mig tillbaka. Än har det inte löst sig: i passet är jag endast turkisk medborgare, fast resten av familjen inte har haft några problem med sina tillstånd.
Att kämpa för att få tillbaka sitt gamla tillstånd verkar meningslöst, så i stället satsar hon på att få ett nytt, som i förlängningen kan leda till medborgarskap. Men det kan ta fem år.
Jag har inte gömt mig: jag har bott här, studerat här och har fast jobb, men nu måste jag börja på ruta ett igen. Jag kan inte åka på semester, turnera eller vidareutbilda mig utomlands, för om jag lämnar Sverige kan jag inte komma tillbaka, säger Pelin Cotal.

Mer läsning

Annons