Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ond bråd död vid höstbokfestivalen

/
  • Deckarförfattarna Christoffer Carlsson, Sofie Sarenbrand och Annika Sjögren besöker Bokias höstbokmässa.

"Scandinavian crime" är numera ett lika känt varumärke för Sverige som Volvo och Ikea.
Tre som bidragit till det är Christoffer Carlsson, Sofie Sarenbrant och Annika Sjögren. I går besökte de Bokias höstbokfestival.

Annons

Bokias tre dagars höstbokfestival startade i torsdags med Paolo Roberto och Kristin Kaspersen vid Bokens afton. Fredagen blev också en upptakt till oktobers deckarfestival med tre deckarförfattare på besök.

Varför just svenska deckare är så heta på den internationella marknaden är inte lätt att svara på. Kanske handlar det om den samhällskritiska ådran, om att vår natur och i viss mån kultur anses exotisk - Åsa Larsson skriver till exempel i fjällmiljö - eller kanske gillar man i utlandet att det svenska inte längre är så präktigt.

– Sjöwall-Wahlöö vann internationella priser redan på 60- och 70-talen. Då var Sverige känt för sitt välstånd, men här kom något som spräckte bubblan, säger Christoffer Carlsson, som bland annat skrivit "Den enögda kaninen" och "Den osynlige mannen från Salem".

Både han och Sofie Sarenbrant, debutanter 2010, kände att de kom sent in i branschen, då redan många var i gång. Men deckare säljer som smör och Sofie Sarenbrand funderade aldrig över att skriva något annat. Ett par av hennes titlar är "Vecka 36" och "I stället för dig".

– Jag älskar deckare och dessutom har jag bra fantasi för dem, jag är så rädd av mig. Jag fasar för ormar, för att plan ska störta och jag tycker sjukhus är obehagliga, säger hon.

Annika Sjögren för sin del försökte sova med ena ögat öppet efter att ha sett "The Shining".

– Men jag är ändå mer fascinerad av vad som händer bakom fasaden, under ytan, och jag börjar alltid med personerna och tänker sedan ut vad jag skulle kunna utsätta dem för, säger hon.

Hur som helst verkar inte rekord i fiktiva mord skada bilden av Sverige, och människor flyr inte från att bli förknippade med deckare.

– Det var lite jobbigt när jag skulle ringa till Hasseluddens spa och säga att jag skulle vilja döda några i anläggningen. Men de blev glada, säger Sofie Sarenbrant.

Då kan själva skrivandet vara jobbigare. Christoffer Carlsson kan tröttna på sina egna historier, men har numera lärt sig att använda bristen på uthållighet som kvalitetsmätare. Om han själv tröttnar är risken stor att läsaren också gör det.

För Annika Sjögren, med titlar som "Där ingen vind blåser" och "Där glöd blir till aska", kan skrivarmotståndet vara stort.

– Varje dag då jag ska sätta i gång måste jag över en enorm tröskel och jag tror aldrig att det ska gå. Hemma är det fasansfullt; där kan jag alltid hitta på något annat att göra, men på biblioteket går det bättre, säger Annika Sjögren.

Men så fort hon kommit i gång bara går timmarna och efteråt känns det underbart. Och belöningen är förstås läsarnas feedback.

– När läsare säger att man har förstört deras nattsömn har man lyckats, säger hon.

Höstbokfestivalen fortsätter i dag, lördag den 7 september, från 11.30 med Sundsvallsanknutna författare som Åke Smedberg, Vibeke Olsson och Kjell Lönnå.

Annons