Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östersjöfestivalen öppnar för barnen

För första gången får barnen en egen konsert på Östersjöfestivalen. Och Simon Bolivar-orkestern från Venezuela visar hur musikglädje kan spridas till fler unga.

Annons

Östersjöfestivalen dignar som vanligt av programpunkter för dem som älskar klassisk musik. Den inleds med nyskriven svensk kammaropera och avslutas med en skräll: det grandiosa dramat "Elektra", där Esa-Pekka Salonen dirigerar Finlands nationalopera med Nina Stemme i titelrollen.

Gustavo Dudamel och Simon Bolivar-orkestern sprider musik till barn och unga. Arkivbild.

Och fler världsstjärnor finns bland solisterna, säger Michael Tydén, festivalchef och medgrundare.

– Att ha pianisten Yuja Wang, mezzosopranen Olga Borodina och Gustavo Dudamel på samma vecka, det är inte många ställen det händer på i världen.

Men är det här främst en festival för de redan invigda? Nej, Michael Tydén säger att man har försökt bredda programmet, även om de flesta lyssnar via direktsändning i radio. I år får till exempel även barnen en egen programpunkt: "Sagan om Peter och vargen" av Sergej Prokofjev, tolkad av Mariinskijteaterns orkester under ledning av Valerij Gergiev.

Den ryske dirigentens medverkan har dock väckt kritik tidigare år, eftersom han är en uttalad Putin-anhängare. Något som kan tyckas ironiskt då årets tema för festivalen är "yttrandefrihet", i samband med att den svenska tryckfrihetsförordningen fyller 250 år.

– Gergiev är inte inbjuden som politiker utan som världsdirigent och medgrundare till festivalen, säger Michael Tydén som framhåller festivalens syfte att väcka dialog mellan Östersjöländerna, via kulturen. Miljö är ett av de ämnen man fokuserar på och i år delas boken "50 sätt att rädda Östersjön" ut till publiken.

Festivalens andra stora världsdirigent, Gustavo Dudamel, har rötterna i ett hyllat musikinitiativ som startade för 40 år sedan, El Sistema i Venezuela. Via musiken har den venezuelanske varianten lyft hundratusentals unga från gatorna och Östersjöfestivalen samarbetar sedan flera år med den svenska motsvarigheten.

SEX FESTIVALTIPS

"Föreställningen". Nyskriven svensk opera med text av Katarina Frostenson och musik av Sven-David Sandström. Handlingen utspelar sig på sjukhuset Salpetrière i Paris, där tre kvinnor ska framträda framför en läkare som en del av sin behandling. Ett samarbete mellan Kungliga operan, Östersjöfestivalen och Tre Donne, med Jeanette Köhn, Katija Dragojevic och Miriam Treichl. 28 augusti. Rotundan, Kungliga Operan.

Esa-Pekka Salonen och den 29-åriga kinesiska pianisten Yuja Wang spelar tillsammans med Sveriges Radios symfoniorkester Messiaens "Turangalilasymfonin" och Bartóks "Pianokonsert nr 1". 28 augusti. Berwaldhallen.

"Peter och vargen". Klassisk musiksaga för de små, av Mariinskijteaterns orkester och skådespelaren Leif André som berättare. 31 augusti, Berwaldhallen.

Gustavo Dudamel dirigerar Simon Bolivar-orkestern från Venezuela. Det blir musik av venezuelanska Paul Desenne och Heitor Villa-Lobos, som kombinerar brasiliansk musik med Bach. 1 september. Berwaldhallen.

Tonsättaren Carin Malmlöf-Forsslings 100-årsjubileum uppmärksammas av två stipendiater i hennes namn, Daniel Nelson och Andrea Tarrodi, samt av kammarensemblen från Växjö. 3 september. Musikaliska, Nybrokajen.

Publikfavoriten från Östersjöfestivalen 2014 återvänder, Sinfonietta Riga, med "The fruit of silence". Det blir en blandning av gammal och ny musik, med bland annat Mozart, Pärt och Haydn. Konserten hyllar Jungfru Maria som symbol för fred och kärlek. 3 september. Berwaldhallen.

Mer läsning

Annons