Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ove Allansson

Annons
Ove Allansson
De kosmiska havens bokanjärer
Prisma

På ett besök i hembygdens Västergötland hittar författaren Willy Gustav Törn det gamla utedasset som hans far en gång lovade bygga om till tidsmaskin. Thörn går in på dasset, sätter sig till rätta och vips är det år 3126 och rymdäventyret kan börja.
Ove Allansson läste Science Fiction och Jules Verne som barn. Nu kastar han sig över genren. Där finns utrymme för Allansson att ljuga ihop den ena skrönan värre än den andra. Medveten om sin förmåga låter han rymdskeppet "Spira Handel" drivas av berättarmotorer, som får sin kraft från berättelserna i barerna ombord.
På "Spira Handel" är Kapta Arad befälhavare. En mystisk och kolerisk individ som plågar sin omgivning när prostatiten sätter in. Men han är hjälte också. Han smugglar pappersböcker till motståndsrörelsen på planeten Primero Hiva, där en militärjunta tagit makten och förbjudit pappersböcker.
Det fria ordet utgör också i framtiden ett hot mot makten. I motståndet mot juntan deltar romanernas hjältar som med teknikens hjälp kan frigöra sig från böckerna. Som all god litteratur är de odödliga. Men att göra baron Münchhausen till spion är kanske inte så lyckat. Även om liknelsen med dagens underrättelsetjänster är hellyckad.
Som framtidsskildrare är Allansson ganska dyster. Den fantasifulla tekniken till trots är människorna, eller rymdvarelserna, förfärligt lika oss. Samma makthunger, men imperiedrömmarna har interplanetära dimensioner. Samma fördumning när barnen berövas sin barndom, som ersätts av "skärmdom". De sitter framför dataskärmarna hela dagarna och spelar krigsspel i stället för att läsa litteratur.
I stället är det berättandet och längtan efter berättelser som ger människorna en mening med livet. Berättandet blir en sorts evighetsmaskin: "Berättarkraften var slungan som kastade den trubbiga projektilen ut på häpnadsväckande rymdodysséer, vilka i sin tur skapade nya berättelser." Och en sådan berättandets evighetsmaskin är allt Ove Allansson.

Mer läsning

Annons