Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På O`Learys tillåts konst möta idrott

/

Kromgruppen i Sundsvall håller på att kapitulera och sagt upp ateljén på Grönborgs.
Men alla som går ner till källaren på O`Learys sportbar får en påminnelse om att konst inte behöver hängas upp på fina gallerior.
Målningen på Ingrid Bergman kommer garanterat att dra åt sig blickar, där nere i källardjupet.

Annons
Bror Högbom, Per Gradin, Andreas Ring och Tony Nieminen fick uppdraget av krogägaren Per Sikström att snygga upp källaren på O´Learys.
Ett riktigt hedersuppdrag. Det är vi som är riktiga konstnärer med många bollar i luften, säger Per Gradin.
Källarvåningen har gjorts större och på fondväggen i ett före detta cykelförråd har Bror Högbom målat en bild Ingrid Bergman så som hon såg ut när hon gifte sig i Stöde.
Pelare har marmorerats eller fått katedralmönster. En beige vägg har fått absint gröna gardiner och hallonröd belysning.
Hade vi haft tillgång till material hade vi låtit fantasin flöda mycket mer, säger Bror Högbom.
De tre är stolta över vad de gjort men ingen av dem kan leva på sin konst utan förvärvsarbetar. Men det är konsten de brinner för.
Det känns skönt på något sätt att gå vidare och inte ha kvar någon ateljé. Det värsta ord jag vet är förvaltning, att bara tugga vidare är inte så himla kul. Då dör energin, säger Bror Högbom.
Gruppen har dock gemensamma planer och eftersom alla har lokal anknytning, kommer man inte att skingras för världen. I januari ska Kromgruppen ha en utställning i Versalen.
De tre konstnärerna tycker att det är fel att de inte får tillhöra kulturarbetarförmedlingen.
Kravet är att man gått konsthögskolan och haft utställningar i offentliga museer. Jättemånga lokala konstnärer får inte stöd på grund av dessa krav. Vi har alla konstutbildning och haft utställningar men det hjälper inte. Kulturarbetarförmedlingen är kulturförstörarförmedling, säger Bror Högbom.
Kromgruppen har haft uställningar på Gummessons i Stockholm, vårsalongen och Galleri Pictura i Lund, på hotell Knaust och spårvagnshallarna i Sundsvall men även på Kakelcentret.
Trion tycker att kommunens inställning till kultur är lika inskränkt och förödande som statens. Kommunens inställning märks bland annat genom att hyrorna på Grönborgs har höjts och lokala konstnärer får inte ställa ut på Kulturmagasinet.
Ska man satsa på kultur ska man stödja Grönborgs som var ett fantastiskt hus. Statens pengar går oftast inte till kreativa konstnärer utan till administration, säger Bror Högbom.
Det är inte byggnader som skapar kultur utan människor, fyller Per Gradin i.

Mer läsning

Annons