Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Påhittigheten och infallen roligast

Fotosken Utställning av elevarbeten från Ålsta folkhögskola och Sundsvalls gymnasiums hantverksprogram Bildens Hus, Universitetsallén 23 april - 10 juni

Annons
Vill man se bilder en masse kan man gå in i den vitmålade, jättelika gamla före detta Berners bilhall. Där finns nästan obegränsat med väggutrymme för utställningar, och under våren kommer 120 elever från Ålsta, Forsa och Hola folkhögskolor, Hantverksprogrammets fotoinriktning och Sundsvalls konstskola att ställa ut i tre omgångar.
Närmare 600 bilder ska under de närmaste månaderna passera revy, och i dag inviger landshövdingen den första omgången, där eleverna från Ålsta och hantverksprogrammet finns. Modebilder och egna bilder är temat; en del anknyter till modefotograferingens historia och andra är fria.
De mer luxuösa och medvetna modebilderna hittar man bland Ålstaelevernas alster; de är av det snitt man ser i modetidningar och i en stil som man kanske bör behärska för att ha en framtid inom branschen. Även hantverksprogrammet har tagit nutida modebilder, och även om man numera är ganska trött på unga kvinnor med erotisk blick är de ju ett samtidsdokument om något.
Modehistoriska bilder är svårare att göra: även om kläderna är autentiska vill det sig inte riktigt att hitta tillbaka till stilen. Modellerna är nutida, inte bara till frisyren utan också till något så ogripbart som utstrålning. Någon har glädjande nog bakat in detta i bilden: 50-talsparet som inte plåtas framifrån utan underifrån är ett exempel, liksom den gamle mannen i läderjacka och solbrillor som bryter av mot ungdomsgalanteriet. Och att det känns helt fel att se en modern tonåring i äkta päls har säkerligen fotografen förutsett och väljer att leka med våra känslor. Smart drag.
Bland de övriga bilderna är det lätt att fästa sig vid serien Anonym passage. Bilderna är från tunnelbanan och får en att riktigt känna hur stressen värker. Fotografen har fångat de stela, tomma ögonen, anonymiteten och allas inneslutenhet i sig själva utan några åthävor, bara genom att vara på rätt plats vid rätt tillfälle.
Men ofta är det påhittigheten, infallen, snarare än något annat som är det roligaste i denna utställning. Att komma på idén att göra ett stjärnfyrverkeri av våra nattbelysta industrier är ett exempel. Och att förse en modell med gristryne och placera honom/henne i en snabbköpsvagn - vad vill man säga med det? Troligen inget mer än locka fram ett leende. Och det kan ju räcka ibland.

Mer läsning

Annons