Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pamuk riskerar ny process

Annons
\"Jag ser inte AKP (Rättvise- och utvecklingspartiet) som ett hot mot demokratin i Turkiet. Olyckligtvis är det största hotet armén som stundtals skadar den demokratiska utvecklingen.\"
Så sade den turkiske författaren Orhan Pamuk aktuell på svenska i höst med romanen \"Snö\" och besök på bokmässan i Göteborg i en intervju med tyska Die Welt. För detta riskerar han ett nytt åtal.
Pamuk är redan åtalad för att i en schweizisk tidning berättat den sanning som är förbjuden i Turkiet: att landet begått folkmord på armenier och kurder. Rättegången inleds 16 december, Pamuk riskerar tre års fängelse.
Att på detta sätt uttala sig om den odemokratiska armén eller historiska fakta betraktas som en förolämpning mot Turkiet. För sådant kan man ställas inför domstol och hamna i fängelse.
Så är det med den demokratiska yttrandefriheten i det land som är på väg att inleda medlemsförhandlingar med EU. Den organisation som ser sig som garant för demokratin i Europa.
Det kan bli intressant om Turkiet blir medlem i EU. Vad händer om Pamuk, eller någon annan, då kritiserar EU, kommer det i så fall att betraktas som en förolämpning av EU-medlemmen Turkiet och alltså kunna leda till fängelse?
Hur många i Bryssel, eller någon annan huvudstad i EU, har tänkt så långt när man nu försöker utvidga inte bara EU utan också Europa till att omfatta även Turkiet. Ett land där yttrandefrihet bestäms av regimen och uttalanden i en tidningsintervju kan leda till fängelse.
Pamukrättegången i december och kanske en andra efter armékritiken i Die Welt blir ett klargörande test på den demokratiska halten hos den kommande (?) EU-medlemmen.

Mer läsning

Annons