Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Påven som bestsellerförfattare

Annons
I det lutheranska och grundligt sekulariserade Sverige kan det vara svårt att inse betydelsen hos överhuvudet för världens största religion.
Det gäller inte minst den avlidne påven Johannes Paulus II, även om bilder från hans begravning borde ha gett oss en föraning om den roll han spelar för miljoner katoliker. Polacken Karol Wojtyla, som satt på påvestolen i närmare 27 år, var dessutom en stor och karismatisk personlighet, och mycket modern åtminstone vad beträffar hans förståelse och utnyttjande av massmedia.
Hans begravning som direktsändes i TV över hela världen blev en mäktig uppvisning i sorg och innerlighet, men också en närmast hysterisk personkult och hädiska tanke! avgudadyrkan. I synnerhet i Polen, där påven naturligt nog hade en särställning, fick sorgen en intensitet som är svår att föreställa sig ens för någon som är uppvuxen i den katolska kulturkretsen.
Vittnesbörd om de mirakel påven skulle ha uträttat det rör sig oftast om helbrägdagörelse har påpassligt nog börjat strömma in, och mycket tyder på att han kommer att helgonförklaras i expressfart, som det anstår en modern kyrkans man i en stressig och hetsig värld.
Det är därför föga förvånande att det redan nu har kommit en strid ström av böcker om den avlidne påven. Det är bilderböcker, biografier, avhandlingar som analyserar påvens lära och teologiska bidrag, ett verk behandlar hans pontifikat dag för dag.
Enbart i Polen räknar man med att det i år kommer att publiceras mer än 200 böcker om påven med en sammanlagd upplaga som kan överskrida 10 miljoner exemplar. Inte illa för ett land där det under flera år har bittert klagats på att folk läser allt mindre!
Jag tror nog att det är betydligt mer överraskande för många att Johannes Paulus II var också en riktig bestsellerförfattare. Han tog sina första steg på den litterära banan redan i sin ungdom då han skrev dramer och poesi. Under sitt pontifikat har han också gett ut predikosamlingar, teologiska verk, citat- och tankesamlingar, men också fortsatt med både teaterstycken och diktverk.
Hans senaste poesisamling "Romtriptyken" mottogs mycket väl och blev en rejäl försäljningsframgång. Den kan dock inte på långa vägar mäta sig med Wojtylas sista verk "Hågkomst och identitet". Boken handlar om Människan, i historien, inför ondskan så påtaglig under 1900-talet - i sitt sökande efter identitet och i mötet med Gud.
Författaren reflekterar över begrepp som Nation, Fosterland, Europa. Han söker påvisa att historien kan ses som en frälsningsprocess, en tanke som onekligen känns tröstande men samtidigt helt verklighetsfrämmande. I ett längre avslutande kapitel berättar Johannes Paulus II om attentatet mot honom 1981, och mötet med gärningsmannen Ali Agca.
"Hågkomst och identitet" har under några få veckor efter publiceringen i Polen sålt i drygt 1,1 miljoner exemplar, en i sammanhanget fullständigt astronomisk siffra. Det man frågar sig lite oförskämt och en smula hädiskt är om alla som köper boken verkligen läser den. Jag tillåter mig att tvivla.

Mer läsning

Annons