Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poesi i vardagsplagg

Annons
Och du ser den
Kerro Holmberg
Symposion

Kerro Holmberg skriver poesi som går klädd i vardagsplagg, men alltsomoftast låter hon i en underfundig formulering eller egensinnig liknelse förklädnaden glida av och blotta en surrealists vilda fantasi. Debuten "Där jag är där du är" var signifikativt tryckt på grått papper och rörde sig i en storstadsvärld full av kaffeslurkar, höghushissar och sopkomposter. Livsångesten och kärleksmisslyckandet stod i fokus, liksom i andra boken "I lianer", där det gällde att röra sig som vanligt längs frysdiskarna trots ett knäckt inre, att "gå vinkelbruten utan att någon höjer på ögonbrynen."
I tredje diktsamlingen Och du ser den fortsätter Holmberg sin återupprättelse av det alldagligt grå: "Vill inte förlora det som/ brukar kallas 'grått'/ Skyler mig i mjuka mellanvädersfiltar". Här råder "den där varken-eller-känslan", trötthet är ett ord som återkommer åtskilliga gånger och livet liknas vid en enorm svart bläckplump. Det handlar om tidens obevekliga gång, åren som slinker iväg hala som "renslickade, blinda kattungar" förgänglighet helt enkelt, för att använda ett i sammanhanget missklädsamt högtravande ord. Vi är alla "på väg/ mot detta långsamma upphörande"; inget består, allt falnar och blir till lump: huden, kronbladen, det omsorgsfullt sparade kavajtyget.
Med känsla för det lakoniskt humoristiska och en trilsk motsträvighet som "avvisar harmonien" blir Holmbergs svartsyn mestadels riktigt uppmuntrande. Även om allt inte är mellanväder och varken-eller-känslor punkterar hon oftast det pretentiösa, låter Höga visans passionerade krusiduller möta de fula gubbarna i förortscentrumen och konstaterar frankt: "En hårsmån/ från det oåterkalleliga/ Då väljer man flamset".
"Och du ser den" känns lösare i kanterna än den förra diktsamlingen, underfundigheterna har blivit färre och topparna kommer inte riktigt lika tätt. Men Holmberg har en eftertryckligt personlig röst som man gärna hör mer av, avspänt okonstlad och syrligt illusionslös.

Mer läsning

Annons