Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politisk Antti-korrekthet

BOK
Gerda Antti: Ungjävlar. Bonniers.

Annons
När man är en reaktionär pensionär...Många av gestalterna i Gerda Antis novellsamling Ungjävlar uttrycker åsikter som inte skulle platsa på en dagstidnings textsidor. Knappast ens på insändarsidorna numera. Riktigt vad detta utflöde av politisk Antti-korrekthet, kverulans som gränsar till haverism, ska tjäna till är oklart. Möjligen vill författaren skildra hur urholkad trygghet leder till obehagliga åsikter, alla hennes novellkaraktärer lider brist på en "kupad hand" runt sina liv. Som vanligt är författaren specialist på att gestalta äldre ensamma kvinnor på landsbygden, hur de inrättar sina liv utan män, och hur de tankemässigt och praktiskt tar sig fram till ett sätt att hantera tillvaron.

Många av dem tycks inte ha fått ut så mycket annat av livet än övergivenhet och bitterhet: en bitterhet som projiceras på det svikande samhället. Det är ingen ljus bild av tillståndet i nationen Antti målar upp: "Alla pengar är slut och folket är slut". I några fall handlar det om det slags folk som verkligen är slut: klienterna på socialkontoret, behandlingshemmet, polisstationen och länsrätten, alla dessa minsta som påstås ska ärva jorden, men som oftast bara ärver fylla, våld och misär.

Antti går för en gångs skull också in i ett manligt psyke, och skildrar mästerligt en arbetslös, söndersupen och frånskild fars psykotiskt förvridna självrättfärdiganden inför ett besök av sonen. Som sagt, riktigt vad de kåseriska litaniorna om vantrivsel i nutidskulturen, om invandrare och nedskärningar inom hemtjänsten, ska tjäna till är oklart, för Antti är som allra bäst när hon bara gestaltar, utan alltför mycket kringprat.

Barn som gör upp med och kritiserar sina föräldrar är ett stående tema i samtidslitteraturen, men hos Antti finns för ovanlighetens skull mest föräldrar som ser med kritisk blick på sina barn. Det perspektivet, tillsammans med den ömsinta och grovkornigt realistiska behandlingen av kvinnor som inte skrapat fram annat än upprepade besvikelser i kärlekens trisslotteri, är novellsamlingens stora behållning.

Mer läsning

Annons