Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pop och drama i teaterhösten

/
  • Bernhards samtidskritik på scen: Irene Lindh, Margaretha Byström och Börje Ahlstedt i

Annons
En tung Dramatenuppsättning, Thomas Bernhards \"De sammansvurna\", och Jerry Williams ska rädda höstekonomin för Sundsvalls teaterförening och ge utrymme för tre mindre dramatiska satsningar, en kväll med en klassisk persisk poet och ett besök av Piteå kammaropera. I går var programmet klart och tryckt.
Jerry Williams i Tonhallen 1 november är den säkra satsningen; konsert är redan mer eller mindre utsåld. Williams turnerar i Riksteaterns regi, helt enkligt de nya idéer som styr den gamla folkrörelseliknande teatern.
I Riksteaterns regi turnerar också Dramaten med \"De sammansvurna\", en tungt stycke om nazistiskt medlöperi och österrikisk dubbelmoral, skrivet av Österrikes fränaste kritiker.
Gunnel Lindblom regisserade uppsättningen, de tre rollerna spelas av Börje Ahlstedt. Margaretha Byström och Irene Lindh. På Dramaten spelades den förra spelåret på Lilla scenen, i Sundsvall spelas den i Tonhallen 9 november.
Mycket av teaterföreningens höstprogram har bestämts av planerna på ett scenhusbygge. Därför bestämde sig föreningen tidigt för mindre uppsättningar, lätta att placera i andra lokaler än teaterhuset vid Esplanaden.
Dit kommer dock Pieå kammaropera med \"Minnet av en doft\", 6 november. Medverkar gör Britt-Marie Aruhn, Lisa Gustafsson, Johan Christensson och Hans-Erik Sundström.
Inom teaterföreningen finns en speciell dramagrupp, ledd av Staffan Mjönes, som samarbetar med Riks Drama. För hösten har gruppen valt tre förseställningar.
25 27 oktober framför Lotti Törnros sin egen monolog \"Mitt liv som tjock\". 16 november spelas Aziz Choukais \"En tripp i Alger\", en pjäs som skildrar tre ungdomars liv mellan drömmen om Frankrike och den algeriska moskén.
Och 1 december kommer Mirja Unges skildring av livet i en liten håla långt från storstaden, \"Var är alla?\".
Efter varje föreställning blir det diskussioner i teaterkaféet; alla tre spelas på Sundsvalls teater.
Samtal blir det förhoppningsvis också efter höstpremiären, förlagd till restaurang Brandstation. \"I kväll: Guds taverna\" kallas programmet. Anita Goldman berättar om den persiske 1300-talsskalden och mystikern Hafez. Marika Lagercrantz läser hans dikter, musiker spelar och dansare dansar. Allt serveras till mat och dryck, inklusive vin.
6 oktober kommer den kurdiska ståuppkomikern Nisti Sterk till Konsertteatern med sitt program \"Zeynons värld\".
27 november gästspelar Västerbottensteatern, tillsammans med musiker från Norrlandsoperan, med \"Huset nu med musik\", byggt på en novell av Torgny Lindgren.
I samarbeta med kommunens kulturavdelning arrangerar teaterföreningen en föreläsningsserie under hösten. Början 22 september med Elin Ek, för tv-publiken mer känd som Grynet, och med rötterna i Sundsvall. 13 oktober berättar Olof Hansson om sitt liv som teaterregissör, 24 november Elin Wikström om behovet av konstnärlig forskning. 5 december avslutas serien med ett passionerat samtal mellan publiken och Gunilla Röör om teater.

Mer läsning

Annons