Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poulära sajten Tjuvlyssnat.se blir bok

/

Tjuvlyssnat.se har roat svenskarna med dråpliga avlyssningar i snart ett år. Nu blir guldkornen från sajten bok. – Vi som är på nätet, tycker att det är kul att vårt material kommer ut till de som inte är på nätet, säger upphovsmannen Damon Rasti.

Annons
Tro inte att ingen bryr sig om vad du och din polare pratar om på kaféet eller på bussen. Sedan mars 2006 kan dina utläggningar hamna på Tjuvlyssnat.se. Nu samlar duon bakom sajten de bästa avlyssningarna i en bok. "Tjuvlyssnat" släpps den 18 januari.
Redan när vi startade sajten så tänkte vi att det kunde vara kul att samla och sammanställa tjuvlyssningarna i en bok längre fram. Allteftersom vi fortsatte fick vi mer och mer feedback från besökarna som efterlyste en bok, säger Gloria Hedman som startade sajten i mars förra året tillsammans med kurskamraten Damon Rasti.
Sajter med användargenererat material har blivit glödhett de senaste året och har fullkomligt exploderat med sajter som You Tube och My Space. Att ge ut tjuvlyssnat-materialet i något så traditionellt som en bok känns därför nästan bakvänt i sammanhanget. Men Damon Rasti håller inte med.
Det känns som ett naturligt sätt att gå vidare. Vi har blivit ganska stora inom det digitala mediet och nu vill vi komma ut bland mer traditionella läsare som kanske inte surfar, säger han.
Tjuvlyssnat.se började som en kul grej i mars förra året. Gloria Hedman och Damon Rasti började lägga upp avlyssnade lustigheter från Stockholmsområdet för sina vänner. Men det dröjde inte länge förrän ryktet om sajten spred sig utanför kamratkretsen. Snart uppmärksammades den också av medierna. I dag är sajten är en av 2006 års största nätsuccéer och roar cirka 60 000 unika besökare i veckan. Förebilden är amerikansk och heter overheardinnewyork.com.
I början tyckte folk att vi härmade dem såklart. Men vi har märkt att de har infört funktioner som vi också har, efter oss. Vi känner inte att vi är skyldiga dem något. Vi beundrar verkligen de som driver sajten för de har väldigt rolig humor. Jag läser den varje dag fortfarande, säger Damon Rasti.
De avlyssnade samtalen, både på sajten och i boken, är en veritabel guldgruva av ofrivilliga tankevurpor, alkoholstinna djupsinnnigheter och dråpliga utslag av livströtthet. Då och då avslöjas också inskickade tips som skrönor eller rena påhitt, något som inte platsar på sajten.
Men då och då händer det att verklighet och fiktion möts.
Förra veckan hade vi en tjuvlyssning om en mamma på en mataffär. När hennes barn började skrika och lägga sig på golvet och sparka för att hon ville ha godis, så lade sig mamman ner på golvet och gjorde samma sak. Folk sa att det var en skröna, men då var det säkert 20-30 pers som hörde av sig och hävdade att så hade deras mamma gjort med dem också, säger Damon Rasti och skrattar.
Än så länge har Damon och Gloria inga konkreta planer på att släppa fler Tjuvlyssnat-böcker. Sajten kommer dock att leva vidare som vanligt och utvecklas ytterligare i samband med boksläppet. Där har det med tiden uppstått livliga diskussioner kring olika tjuvlyssningar. Efter en om offentlig ammning, gick debattens vågor höga på sajten om fenomenets berättigande. Men sådant får bara pågå till en viss gräns, menar Gloria Hedman.
Vi måste låta folk uttrycka sin åsikt, men vi vill inte ha en politisering av sidan. Sådant försöker vi undvika. Vi vill inte att Tjuvlyssnat ska vara ett forum för hätsk politisk debatt. Det är en svår balans, säger hon.
De populäraste tjuvlyssningarna har ju folk åsikter om. Folk börjar bidra med sina egna historier. Så ibland berikar det själva sidan.
Annons