Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Premiär för jättebokverk om naturen

I dag släpps första delen av det största svenska bokverket i historien, den över 130 band stora Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna.
I 20 år ska utgivningen fortgå, och först ut är dagfjärilarna.

Annons
I Nationalnyckeln ska över 30 000 arter presenteras i ord och bild under de närmaste decennierna; i stort sett alla flecelliga arter som det är möjligt att studera utan avancerad vetenskaplig utrustning har sin plats där.
I och med jätteprojektet tar Sverige en tätplats i världen vad gäller dokumentation av inhemska arter, vilket till och med gett genklang i den stora forsknings- och naturtidskriften Science. Utgivningen har också kommit igång i god tid till 300-årsjubiléet av vår store naturforskare Carl von Linnés födelse 2007.
Redan i dag kommer alltså första bandet ut, och de första exemplaren lämnas i Stockholm till projektets beskyddare Kronprinsessan Victoria och till miljöminister Lena Sommestad.
Verket ges ut på uppdrag av Sveriges riksdag inom ramen för det svenska Artprojektet och Artdatabanken. Nationalnyckeln ges ut som en del i en stor satsning på biologisk forskning, där regeringen bara för åren 2002-2004 avsatt 400 miljoner kronor.
Den första delen ägnas åt dagfjärilar, och under de närmaste åren följs den av volymer om bland annat mångfotingar, akrokarpa mossor, svärmare och spinnare.

Mer läsning

Annons