Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Premiär för nationell läslustturné

Statistik visar att vart femte barn går ut grundskolan utan tillräckliga läskunskaper. Detta alarmerande problem vill projektet den rullande serieturnén ändra på.
– Det handlar om språk, bilder och lust till läsning, kryddat med lite musik, säger Susanne Hamne.

Annons

På fredag är det premiär i Sundsvall för den rullande serieturnén, ett initiativ av stiftelsen En läsande klass i samarbete med Pressbyrån. Tanken bakom projektet är att väcka läslust hos barn och samtidigt så ett frö till ett fortsatt intresse för språk hos den yngre generationen.

Var femte barn har bristande läskunskaper när de går ut grundskolan, något läslustturnén vill ändra på.

Den rullande serieturnén kommer i och med skolstarten att besöka städer runt om i landet. Med sig på turnén finns bland annat artisten och programledaren Behrang Miri, tecknaren Henrik Jonsson och det transportabla seriebiblioteket, fyllt med tusentals tidningar.

– Jag läste själv mycket böcker och serietidningar som barn. Läsandet har gjort att jag idag kan äga mitt språk, både som artist och programledare. God läsförståelse är definitivt en nyckel till att kunna delta och agera i ett demokratiskt samhälle, säger Behrang Miri.

Programledaren och artisten Behrang Miri deltar på fredagens premiär i Sundsvall.  Foto: pressbild.

På fredag mellan klockan 12 och 17 är det fritt fram för barn att besöka seriebiblioteket på Esplanaden. Här arrangeras även workshops i serietecknande och rappande för lyfta fram olika sätt att leka med språket. Uppträder gör även hip-hop artisten Victor Marko, ena halvan av duon Mofeta & Jerre.

Varför satsar ni på just serier?–För att serier och bilder väcker läslusten. Det är ett väldigt bra sätt att nå unga att finna vägen till läsning, säger Susanne Hamne, kommunikatör för En läsande klass.

Mer läsning

Annons