Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pris till arkitekturens Gossen Ruda

Han är känd som arkitekturens egensinnige rebell — en kompromisslös
avantgardist med rötterna i 60-talets visionära idéer. Nyss blev han en
institution.

Annons
Thom Mayne, 61, får årets Pritzkerpris allmänt kallat Nobelpriset i arkitektur. I 30 år ritade han byggnader ingen ville bygga och använde material som "inte gick" att förena. Då hade han i alla fall en examen.
Redan åtta år tidigare grundade han utan formell utbildning ett legendariskt arkitektkontor, Morphosis, vilket säger en del om hans förhållande till auktoriteter och traditionella värderingar inom arkitektur.
Först för sju, åtta år började hans större projekt förverkligas. Ungefär samtidigt som han säger att han lärde sig "förhandla". Nu kan han välja och vraka mellan inbjudningarna och beställningarna. Ett tecken på det är att han ritat OS-byn i New York 2012 en helt ny stadsdel som ska byggas även om spelen hamnar någon annanstans.
De flesta arkitekter kan placeras in i en europeisk, asiatisk (eller vad gäller amerikaner) en östkust-tradition. Mayne är en kalifornisk arkitekt. Måste han inlemmas i grupperingar ligger LA-skolan (Frank Gehry) närmast till hands.
Det är en organisk arkitektur vars former kan tyckas disharmoniska. Flera av Maynes större byggnader har dock en mer rektangulär kropp. Det som sticker ut från väggen kan vara hopptorn till swimmingpoolen ( och villans balkong) eller ett svulstliknande burspråk. I ett skolkomplex skapade han en extern entrétrappa så gigantisk att den efter skoltid fungerar som regional amfieteater.
Det är lätt att associera till Legobyggen där något gått snett på grund av alltför få klossar. Som till exempel en av hans få byggnader i Europa: Hypo Alpe-Adria Center i Klagenfurt, Österrike. Här finns både de mystiska, nästan episka elementen parad med en mångfunktionell ambition. Den uppdykande ubåten är en spännande, vissa säger flummig, förening av köpcentrum, bank och dagis.
Kanske har den jurymedlem rätt som liknade hans formspråk vid amerikansk fotboll. En tillsynes brutal sport vars sublima skönhet först lär uppdagas då man begriper den.

Mer läsning

Annons