Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prisad för roman om misslyckat moderskap

Annons
Den amerikanska författaren Lionel Shriver har tilldelats Orange-priset för sin roman "We need to talk about Kevin". Den skildrar en mor som är oförmögen att älska sin son och hur denne som tonåring dödar sju av sina klasskamrater.
Det brittiska Orange-priset delas enbart ut till kvinnliga författare. Vinnaren, med det manligt klingande förnamnet Lionel, bytte namn från Margaret Ann som tonåring eftersom hon tyckte att män verkade ha ett enklare liv. Juryn beskriver hennes roman om misslyckat moderskap som "väldigt modig".
Shriver var inte förhandsfavorit till Orange-priset. Det var i stället hennes äldre brittiska kollega Jane Gardam med boken "Old filth". Men Lionel Shriver själv trodde ändå starkt på sina chanser att ro hem det litterära priset på drygt 400 000 kronor.
Jag har varit väldigt ambitiös vad gäller det här priset ända från början. Jag ville ha det. Jag ville ha det riktigt mycket, säger den 48-åriga författaren som har gett ut sex böcker före "We need to talk about Kevin". (PM)

Mer läsning

Annons