Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regnbågsmatta invigd i Härnösands domkyrka

/

"Sveriges minsta domkyrka har Sveriges största hjärta" sa Mark Levengood i Härnösands domkyrka den 16 september när Sveriges längsta - 17 meter - och kanske första regnbågsmatta i sitt slag hade invigts.

Annons

För ett år sedan hade något målat trappan som leder upp till Härnösands domkyrka i regnbågens färger, för att understryka vikten av mångfald.

– Färgen var vattenlöslig så den fick vi ta bort, men i stället ville vi ha en permanent lösning för att fånga upp hur viktig mångfalden är i kyrkorummet, berättade domprost Tor Frylmark, som särskilt framhöll det arbete som domkyrkans informatör Lena Vik lagt ner på projektet med regnbågsmattan. Den är tillverkad i Sverige av Horredsmattan. Den 17 meter långa mattan finns bara i ett enda exemplar men företaget har redan börjat tillverka mindre regnbågsmattor.

Regnbågsmattan är i plast och klarar lika bra att ligga utomhus från trappan till domkyrkan som inomhus igenom hela kyrkan.

Mer om regnbågsmattan:

http://www.allehanda.se/kultur/domkyrkans-matta-for-mangfald

– Gud vill ha mångfald och att allt det vackra ska blomma. Vilken rikedom för Härnösand att ha en sådan kyrka, konstaterade kommunalrådet Fred Nilsson i sitt invigningstal.

Härnösands domkyrkas pågående inspirationsvecka har i år temat "mångfald".

På fredag kväll 19 september är det kulturnatt i domkyrkan med musiker från Domkyrkoförsamlingen, Härnösands kulturskola och musik- och danselever från Kapellsbergs musiklinje på Härnösands folkhögskola.

Efter kulturnatten, klockan 23, är det regnbågsmässa i domkyrkan.

Mer läsning

Annons