Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordmånga unga till musikläger i USA

/
  • Anna Strandberg, Oskar Mårtensson, Lovisa och Joel Mannela och Daniel Ingemarsson Wik är fem av årets Medelpadska deltagare på IMC. Saknas på bilden gör Teodor Sörholm.

I Sundsvalls kulturskola är det tradition att skicka duktiga unga musiker till orkesterläger i North Dakota om somrarna.
I år reser rekordartade sex unga musiker dit.

Annons

Genom åren har ett 60-tal unga från Sundsvall med omnejd fått möjlighet att under två sommarveckor åka över Atlanten till IMC, International Music Camp, i USA nära den kanadensiska gränsen. Närmaste större stad är Winnipeg i Kanada.

Där spelar de blåsorkester, får individuella lektioner och - inte minst - skaffar massor av kompisar från hela världen.

– Vi har två platser men fler ville åka. Då sa campchefen att eftersom han ska sluta i år så tar han risken att låta allihop komma, säger musikläraren Peter Tjernberg.

Han har själv under många år varit knuten till IMC och det är tack vare hans kontakter som Sundsvall kunnat skicka över så många deltagare genom åren.

I år är de lyckliga ungdomarna saxofonisterna Oskar Mårtensson och Teodor Sörholm, oboisten Joel Mannela, klarinettisten Lovisa Mannela, trumpetaren Daniel Ingemarsson Wik och eufonisten Anna Strandberg från Alby, Ånge.

Alla är blåsare: på IMC finns också undervisning i andra musikgenrer, bild, drama, kör med mera. Men för gänget från Medelpad är det blåsorkester som gäller. Som hjälp till resan får de alla stipendier från Riksförbundet Unga Musiker.

På hemvägen blir det kanske också tillfälle att besöka bland annat den berömda glasskiosken i Winnipeg, som för det mesta av den bästa mjukglassen i världen.

På midsommarafton lyfter deras flyg. Och förväntningarna är glasklara.

– Det blir fullt schema, säger Daniel Ingemarsson Wik.

Annons