Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Robin Hood tar från de rika på Norra berget

/
  • Robin Hood (Daniel Magnusson) och sheriff Guy av Gisborne (Jürgen Wenzel) i fajt medan Marian (Ida Mullaart) förfärat tittar på.
  • Just nu växer Anna Olofssons scenografi upp på Norra berget: den gamla sakristian får bli staden, borgen byggs till och skogen får man gratis.
  • Mot Sherwoodskogen! I år sätter Kvartersteatern upp Robin Hood som sommarspel. Robin spelas av Daniel Magnusson.
  • Robin Hood (Daniel Magnusson) och sheriff Guy av Gisborne (Jürgen Wenzel) i fajt medan Marian (Ida Mullaart) förfärat tittar på.
  • Hoppsan. Trots gedigna kunskaper i scenstrid kan också Kvartersteaterns skådespelare tillfoga varandra en och annan oavsiktlig blessyr.
  • Thomas Nordström har skrivit årets tolkning av de gamla hjältemyterna och regisserar också.
  • Startskottet har gått för Kvartersteaterns sommarspel. Robin Hood (Daniel Magnusson) och hans gäng av människor och hästar fyller juni månad med att sjunga, slåss, rida, fajtas och ta från de rika och ge till fattiga på Norra berget.
  • Just nu växer Anna Olofssons scenografi upp på Norra berget: den gamla sakristian får bli staden, borgen byggs till och skogen får man gratis.
  • Hjältar och skurkar, kärlek och slagsmål och de statusfyllda som tappar sin status fyller Robin Hood liksom amdra klassiska äventyrsberättelser. Här gör Robin (Daniel Magnusson) och Guy av Gisborne (Jürgen Wenzel) upp i en frejdig fajt inför Marian (Ida Mullaart).
  • Mot Sherwoodskogen! I år sätter Kvartersteatern upp Robin Hood som sommarspel. Robin spelas av Daniel Magnusson.

Efter ett uppehåll är det åter dags att ladda för fajt på spelplatsen på Norra berget.

Kvartersteaterns sommarspel är tillbaka, och i år återanvänder den en gammal hjälte: Robin Hood. Med premiär den 4 juni rider, skjuter, slåss och älskar han med humor, fart och tryck.

Annons

2009 firade Kvartersteatern 30-årsjubileum med pompa och ståt och tillbakablick på alla odödliga sagor man dramatiserat under åren. I fjol hämtade man andan efter jubiléet.

Men i år är teatern tillbaka i den roll där de flesta är vana att se den: i roliga och fartfyllda äventyrsspel för hela familjen. Nu påbörjas ett nytt varv runt de gamla klassikerna med ett återbruk av Robin Hood, som senast sattes upp 1995. Historien är densamma, manuset nytt.

– Mest skiljer de båda uppsättningarna sig åt i humorn. Årets är inte ett direkt folklustspel, för det händer hemska saker också. Men det är lätt den mest humoristiska föreställning vi gjort, säger Thomas Nordström, som 1995 spelade vakten som kungör att prins John ska prata och i år är manusförfattare och regissör.

– Att det blev Robin Hood igen beror på att vi nu i princip betat av klassikerna, och vi vill behålla dem för att de både drar publik och sväljer mycket folk på scenen. Vår nisch har ju blivit att spela tregenerationsteater: barn, föräldrar och mor- och farföräldrar ska ha lika kul, säger han.

I oktober började övningarna. För någon månad sedan skottade man spelplatsen vid restaurang Grankotten med traktor, och nu växer Anna Olofssons scenografi av brittisk medeltid upp. Sherwoodskogen är gratis även om gran och tall får ersätta de engelska lövskogarnas bok, murgröna och järnek. Den gamla sakristian får, förklädd till korsvirkeshus, gestalta staden; borgen byggs till med en hög balkong för Lady Marian.

Här ska ett 40-tal personer, i kostymer av Cecilia Axelsson, och fem-sex hästar agera. Här finns hjältar och skurkar, bybor, slottstjänare och soldater. På tal om återbruk spelar Tony Könberg Lille Johns roll i år liksom 1995. Daniel Magnusson, som spelade Robin Hood i Kvartersteaterns uppsättning av Ivanhoe, behåller rollen men kliver fram som frontfigur.

Marian, sheriffen Guy av Gisborne, prins John, Broder Tuck och alla de andra finns förstås med. Trubaduren Alan-a-Dale har blivit skotte och målet är att ha både flöjter och säckpipor i Tommy Rehns musik. Slåss gör man med svärd, påkar, händer och fötter, mindre med pilbågar eftersom långskott inte lämpar sig så bra på en scen.

Som vanligt ges pjäsen under bar himmel och erfarenheten säger att i snitt två av de 19 föreställningarna blir inställda på grund av regn. Det är ett skäl till att inte vänta för länge med att skaffa biljett. Det andra är att det troligen dröjer två år till nästa sommarspel.

Kvartersteaterns verksamhet har förändrats med åren. 1995 fanns knappt någon barn- och ungdomsverksamhet; nu är det en huvudfåra och teatern driver utöver sommarspelen, där mest vuxna deltar, också en årlig ungdomsteaterfestival och en dito barnteaterfestival.

– Tanken framgent är att vartannat år satsa stenhårt på ungdomarna och vartannat år på sommarspelen, säger Thomas Nordström.

Mer läsning

Annons