Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Romsk förintelsehistoria till ytan

Det dröjde fram till 1982 innan Tyskland officiellt erkände att Förintelsen inbegrep romer. Nu lyfts deras berättelser fram i boken "Det tysta arvet".
– Det handlar om det liv romerna levde före, under och efter Förintelsen, säger författaren Monica Hirsch.

Annons

Journalisten och författaren Monica Hirsch har skrivit om överlevare förr, bland annat från folkmorden i Rwanda och Bosnien. Nu skildrar hon romerna under Förintelsen.

Bröderna Bata Ivanov och Nikola Sarov berättar i

I en tid då deras roll i Sverige är mer omdebatterad än på länge blir "Det tysta arvet" ett vältajmat inlägg i debatten. Men det är ett rent sammanträffande.

– Boken borde ha blivit skriven tidigare och det är en ren tillfällighet att den ges ut nu. Men det är ändå viktigt att den kommer nu. Sorgligt nog händer det så mycket ohyggliga saker för romer just i dag.

Historien måste berättas

Monica Hirsch har inte bara samtalat med överlevande från Förintelsen, utan också med deras barn och barnbarn. Historien går i arv. Trots det har den sällan lyfts fram i offentligheten.

– Romerna bär på ett arv som det har varit förhållandevis tyst om. Men personerna jag har pratat med har varit väldigt öppna och generösa med sina berättelser. De säger att det är viktigt att deras historia skrivs ner.

Det dröjde fram till 1982 innan Tyskland, genom dåvarande förbundskanslern Helmut Schmidt, erkände sig skyldigt till folkmordet på romer under Förintelsen. 2014 bad landet om ursäkt, vid en minnesceremoni för det som kallas Zigenarnatten, då runt 3 000 romska fångar gasades ihjäl i Auschwitz-Birkenau.

Vill öppna människors ögon

"Våra liv förvandlades till kaos och vi levde i osäkerhet hela tiden", berättar Bronislaw Kwiek i "Det tysta arvet". Han föddes 1939 i Polen och var bara några år när hans familj började förföljas. De tvingades på flykt och fick gömma sig på bland annat kyrkogårdar och i källare. Många i hans släkt mördades i Auschwitz.

Numera bor Bronislaw Kwiek i Kortedala, utanför Göteborg.

Monica Hirsch hoppas att hon har gjort honom och alla andra romer rättvisa.

– Jag tror och hoppas att de och deras familjer är stolta över denna angelägna bok. Och jag hoppas också att andra ska tycka att den är viktig.

Mer läsning

Annons