Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så blev världen livsfarlig

Annons
Nu är det dags att se upp och verkligen vara på sin vakt. En ny fara ligger som ett kolsvart och illarslande ovädersmoln vid horisonten. Det kallas fågelinfluensa och hotar oss alla. Direktörer såväl som brevbärare, skolbarn såväl som pensionärer. Kanske kommer vi att avlida i hundratusental. Kanske räcker inte ens det. Det kanske handlar om miljoner, eller miljarder. Ingen vet. Liksom ingen visste vad Sars kunde leda till. Eller Galna-kosjukan. Eller Ebola. Det är fritt fram för spekulationer. Som kan visa sig vara sanna, eller falska.

Sakta men säkert tycks världen ha blivit livsfarlig. Det \"slås larm\" om inbrottsvågor, mord och rymningar. Att gå utanför dörren är inte att rekommendera, särskilt inte efter \"mörkrets inbrott\". Rätt vad det är kastar sig någon galning över oss med ett vansinngt gurglande. Och visst, sådant har hänt. Men det hände i och för sig också redan på medeltiden. Har världen verkligen blivit farligare? Statistik visar att det inte skett några dramatiska förändringar i antalet mordfall eller inbrott. Och vår möjlighet att tackla sjukdomar och epidemier har knappast försämrats.

Vad som däremot har förändrats är medias genomslagskraft och makt. Var och varannan dag skriker löpsedlar och nyhetsrubriker ut sina varningar för nya faror. Sensationsvarianten får ett allt större övertag över den mer nyanserade journalistiken, som tyvärr sällan är lönsam eller lockar några stora läsarskaror. Men få tycks sätta den allmänna tron på att världen blivit farligare i samband med den här utvecklingen. Även om många är medvetna om att det är bäst att vara en smula misstänksam mot medias \"objektiva nyheter\", är det svårt att veta vad exakt vi bör vara misstänksamma mot. Media ger allt fler grunden till deras världsbild. Det är inte konstigt med tanke på den intensiva nyhetsproduktion som pågår.

I takt med att medias inflytande ökar över våra tankar och vår verklighetsuppfattning sprids konsekvenserna som ringar på vattnet. Politikerna har för länge sedan nåtts av dem. De guppar runt utan allvarligare försök att bromsa rörelserna. När drevet går och kraven på åtgärder formas runt löpsedlarnas senaste utropstecken är det svårt att stå emot. Åtminstone för den som vill sitta kvar på sin post. Bättre då att sparka någon underhuggare och lova skärpningar av lagstiftningen. Rymningarna från Hall- och Norrtäljeanstalten i somras är ett talande exempel. Tomas Bodström utlovade genast tuffare tag på landets fängelser och lanserade idén om ett superfängelse för landets farligaste brottslingar. Kriminalvårdsstyrelsens chef Lena Häll Eriksson offrades och tvingades avgå.

Det som egentligen bara är en vilja att skapa säljande nyheter sprider rädsla bland oss. Sedan väcks politikernas överlevnadsinstinkter och den politiska dagordningen formas efter en \"löpsedelsdemokrati\". Därmed påverkas också verklighetens juridiska utseende. I slutänden förändras alltså samhället. Allt utifrån något som började som en rubrik.

Har världen blivit farligare så beror det snarare på det här än på de \"hot\" vi dagligen varnas för.

Mer läsning

Annons